Kijan Soltani, Foto: DANIEL REINHARDT / AFP / Profimedia

Beogradska filharmonija, sa dirigentom Markusom Bošom i violončelistom Kijanom Soltanijem, izvešće 12. i 13. marta u Kolarčevoj zadužbini nedovršeno delo Ludviga van Betovena - uvertiru “Magbet” koja je rekonstruisana na osnovu kompjuterskog programa, najavio je orkestar.

Uvertira “Magbet” izvedena je u SAD-u 2001. godine na osnovu sačuvanih skica i to je Betovenovo poslednje otkriveno delo.

“U godini kada ceo svet obeležava Betovenov jubilej (250 godina od rođenja, prim.aut.), smatram sjajnim potezom da Beogradska filharmonija istražuje njegova nedovršena dela i tako ponudi moguće odgovore. Orkestar je radoznao, borben kada je muzika u pitanju, uživam u zajedničkom radu i njihovoj otvorenosti”, izjavio je nemački dirigent Markus Boš.

Sa Filharmonijom sviraće violončelista Kijan Soltani, koji je od debija u Zlatnoj sali bečkog Muzikferajna postao jedan od najupečatljivijih muzičara mlađe generacije, koji nastupa sa najboljim orkestrima sveta.

U Kolarčevoj zadužbini će izvesti Šumanov Koncert, koji se smatra jednim od najpopularnijih dela za violončelo, a naredni koncert imaće sa čuvenom Losanđeleskom filharmonijom.

Na programu koncerata Beogradske filharmonije biće i Betovenova simfonija br. 2, a nastup 13. marta biće tradicionalno posvećen uspomeni na ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Ulaznice za nastup u četvrtak su u prodaji, a sto karata za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta u petak, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.