Areta Frenklin Foto: EPA-EFE/JEFF KOWALSKY

Narednog meseca navršiće se pet godina od smrti kraljice soula Arete Frenklin, no poslednja želja dame proglašavane često za najboljeg vokala u istoriji pop muzike, nije ispunjena. A najgore od svega jeste što želje velike pevačice ne poštuju sinovi.

I danas je u Americi počelo suđenje na kojem bi trebalo da se raščivija koji je od dva rukom pisana testamenta pevačice, od kojih je jedan bio sakriven u jastuku, validan.

Areta Frenklin Foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Areta Frenklin imala je četvoricu sinova, ali iza sebe nije ostavila „punovažan“ testament, otkucan i overen u advokatskoj kancelariji, uprkos tome što je poslednjih godina života bolovala od raka pankreasa. No, država Mičigen, u kojoj je Frenklinova živela, za razliku od ostalih zemalja SAD, priznaje dokumenta pisana rukom kao „poslednju želju pokojnika“.

Areta Frenklin Foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

I sve to dovelo je do bespoštedne borbe sinova. Dok Ted Vajt Drugi misli da je validan testament iz 2010, Keklaf i Edvard Frenklin smatraju da je to onaj iz 2014. godine. A oba su otkrivena nakon smrti Frenklinove 2018. u njenoj kuči u Detroitu.

– Da li me iznenađuje što je neko preminuo pre nego što je „sredio svoje stvari“? Naravno da nije. Uostalom, sve se može vremenom dovesti u red. Pa, i kroz suđenje. Ali, suđenje obično znači rat – kazao je za agenciju AP Pet Simasko, profesor na Pravnom fakultetu Mičigen.

Areta Frenklin Foto: EPA/JEFF KOWALSKY

Kad je Areta Frenklin, u više navrata proglašavana najboljim vokalom svih vremena, dama koju su mnoge pevačice navodile kao svog uzora i izjavljivale kako je „kraljica soula razlog što su počele da pevaju“, preminula mediji su odmah izvestili da nije ostavila testament. I svi su pretpostavili da će svo bogatstvo „dive iz naroda“ biti ravnopravno raspodeljeno između sinova. A njih su četvorica. Trebalo je da na ravne časti podele nekretnine u Detroitu, naročito kuću u kojoj je živela (procenjena najpre na više od milion dolara, a tržišna vrednost danas daleko veća) pa nakit, umetnine, buduće tantijeme od muzičkih dela.

– Moj savet? Idite polako, budite oprezni i pametni – sugerisao je sinovima na sahrani Aretin prijatelj, inače biznsmen Ron Moten.

Ali, samo nekoliko meseci kasnije sve je okrenuto naglavačke. U kancelariji u pevačicinom domu pronađen je jedan rukom pisani testament iz 2010. godine, drugi, napisan takođe rukom 2014, pronađen je u notesu skrivenom u jastuku takođe u kući u Detroitu.

Areta Frenklin Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

I dok ima malih razlika u ovim poslednjim željama pevačice, u oba Areta piše kako bi sinovi na ravne časte trebalo da podele sav prihod od muzike i autorskih prava. To je i tačka oko koje se sinovi sad najmanje spore. Takođe, u oba stoji da najstariji sin Klarens, koji ima staratelja, mora da se finansijski podržava do kraja života.

– Ako imate dva testamenta, u tom slučaju poslednji opoziva prvi – izjavio je advokat Keklafa Frenklina, dok Vajtov pravni zastupnik zastupa stanovište da je testament iz 2010. godine overen kod notara i potpisan, dok je verzija iz 2014. samo „nacrt“:

– Ako je ovo trebalo da bude testament, onda bi se svakako našao na nekom prikadnijem mestu, a ne ispod jastuka.

Ali, zanimljivo u čitavoj priči jeste što se poslednje želje u ovoj državi mogu iskazati i putem „neformalnog testamenta“.

– Ako sedite za vikend kod kuće i počnete da rukom pišete svoje želje, to naš zakon priznaje. Jer, vi ste to napisali, i potpisali – objasno je Simasko.

U proteklih pet godina imanje Arete Frenklin vodila su čak tri različita upravnika. Aretina rođaka Sabrina Ovens prva je dala otkaz još 2020. obrazloživši ga time da ne može više da bude usred trzavica i svađa sinova. Potom je došao Redžinald Tarner, a kada je u martu odlazio sa te pozicije ispostavilo se da je prihod od gotovo četiri miliona dolara u poslednjih 12 meseci jednak rashodima, od kojih su mnogi otišli advokatskim kancelarijama i različitim firmama.

Imanje koje brine o ostavštini Arete Frenklin u poslednje tri godine moralo je da, zbog još uvek nesređene ostavštine, plati državi više od osam miliona dolara na ime poreskih obaveza.

Poslednjih godina života Frenklinova je imala silne probleme sa zdravljem. Dama, koja je preminula 2018. u 76. godini, slabo je nastupala još od 2010. Dešavalo se i da je otkazivala koncerte zbog zdravstvenih problema.

Kada su nekoliko godina uoči smrti kraljice soula mediji spekulisali da ima rak pankreasa, demantovala je to najpre, da bi tek kasnije potvrdila da je imala tumor i da je odstranjen…

Areta Frenklin počela je da peva još kao dete u crkvi, s obzirom na to da joj je otac bio sveštenik. Već sa 18 godina potpisala je diskografski ugovor sa Kolumbija rekordsom, ali uspehe je počela da niže tek kada je prešla u konkurentsku kuću – Atlantik rekords, snimivši i danas legendarne hitove, kakvi su „Respect“ ili „Think“.

Tokom bogate karijere čak 21 pesma Arete Frenklin našla se na prvom mestu Bilbordove liste singlova, a albumi su prodati u tiražu od 75 miliona primeraka. Ovenčana je s 18 Gremi nagrada, uključujući i priznanje za životno delo Američke akademije za diskografsku umetnost.

Pre nego što je preminula Areta Frenklin sama je izabrala pevačicu Dženifer Hadson da je igra na velikom platnu. I ostvarila joj se želja, ali biografski film „Respect“, koji je pre dve godine potpisao reditelj Liesl Tomi, nije baš dočekan s blagonaklonim kritikama, naročito zbog načina na koji je dočarao turbulente trenutke u životu Arete Frenklin.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar