Haustor Foto:Screenshot

Grupa Haustor je, za potrebe dokumentarnog filma o bendu, ponovno ušla u studio, posle 30 godina pauze, piše "Jutarnji list".

Baš ovih dana on je završena prva faza snimanja filma o Haustoru. Grupa je, za potrebe filma, ponovno ušla u studio, nakon 30 godina pauze, tu su bili i glavni autori benda, Srđan Sacher i Darko Rundek.

„S Darkom Rundekom i Srđanom Sacherom počeo sam razgovarati još prije dvije godine o mogućem filmu o grupi Haustor i o njegovoj formi“, priča reditelj filma Arsen Oremović za „Jutarnji list“ .

„Za svaki je dokumentarni film dobro ako može pratiti neki aktualni proces koji se odvija pred kamerama. Kako se Haustor raspao pred više od trideset godina, takvog aktualnog procesa nije bilo, ali se ponovno pokrenula ideja objavljivanja live snimke s koncerta Zagreb gori! sa Šalate 1996. godine. To je bio zadnji zajednički koncert benda s kojeg je potekla njihova vjerojatno najbolja snimka; set lista je pravi best of, a pjesme su odsvirane izuzetno moćno i jako. I naš je plan bio da izaberemo nekoliko pjesama s tog albuma i da se kroz proces remiksiranja albuma ispričaju određene priče. Na žalost, zbog nerazriješenih pitanja oko vlasništva te snimke ona svako malo dođe u prvi plan pa opet padne“, kaže Oremović.

Reditelj dodaje da se ipak pojavila još bolja opcija.

„Croatia Records je odlučila objaviti vinilno reizdanje albuma „Treći svijet“ za kojeg je bend, što se malo zna, snimio i instrumentalnu dub verziju naslovne pjesme. No, ona je u originalno vrijeme izdavanja izbačena s albuma i otada je ostala u arhivi Jugotona i sada je pala ideja da se pjesmu objavi kao svojevrsni bonus track, međutim kako su Sacher i Rundek zaključili da im je ta verzija praznjikava u dijelovima, odlučili su dosnimiti nove instrumente, pa i cijeli novi Rundekov vokal. Tako nastaje Treći svijet Dub 2022 koji treba očekivati negdje na jesen kao prateći singl s pripadajućim videospotom“.

Bonus video – Zorkić: „Rainbow“ govori o ljudskim odnosima, nekad smo jurili dugu, sada je olako shvatamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar