Foto: Stephen Chung / Zuma Press / Profimedia

Igra je sloboda, a pomoću novootkrivene slobode, moramo da oslobađamo druge iz okova u kojima se nalaze na različitim stranama sveta, kaže južnoafrički koreograf Gregori Vujani Makoma u svojoj poruci za Svetski dan igre.

Svetski dan igre obeležava se svakog 29. aprila i svake godine jedan poznati igrač ili koreograf šalje poruku koja kruži svetom.

Dan igre ustanovio je Međunarodni savet za igru u okviru UNESCO-a 1982. godine, na dan rođenja Žan-Žorža Novera (1727-1810), utemeljivača savremene igre.

– Svaki dan predstavlja novi izazov sa kojim se treba suočiti, a kroz igru pokušavam da dam smisao ovom svetu, ističe Gregori Vujani Makoma (Gregory Vuyani Maqoma), igrač, glumac, koreograf i balestki pedagog iz Južne Afrike.

Kaže da je duboko razmišljao o igri i o tome šta mu znači, a da bi odgovorio, morao je da sagleda svoj dosadašnji put.

– Shvatio sam da je sve imalo smisla. Prolazimo kroz nezamislive tragedije u vremenu koje bih najbolje mogao da opišem kao posthumano doba. Više nego ikada, moramo da igramo sa ciljem da podsetimo svet da ljudskost još uvek postoji. Smisao i empatija moraju da nadvladaju godine i godine neporecive slike raspada koji je izazvao katarzu sveopšte žalosti, da pobede tugu i tešku stvarnost koja i dalje prožima ljude suočene sa smrću, odbacivanjem i siromaštvom – istakao je Makoma.

Gregori Vujani Makoma, Foto:EPA/KIM LUDBROOK

– Naša igra sada mora da pošalje snažnu poruku svetskim liderima i onima kojima je povereno očuvanje i unapređenje životnih uslova, da smo mi vojska neobuzdanih mislilaca, a cilj nam je da se borimo da postepeno menjamo svet. Igra je sloboda, a pomoću novootkrivene slobode, moramo da oslobađamo druge iz okova u kojima se nalaze na različitim stranama sveta. Igra nije politička, ali to postaje, jer u svojoj strukturi nosi ljudsku povezanost, reagujući na okolnosti u pokušaju da ponovo vrati ljudsko dostojanstvo – dodaje Makoma u svojoj poruci.

Dalje kaže: Dok svojim telima igramo, prevrćemo se, upleteni u prostoru, postajemo pokretačka snaga ujedinjujući srca, dodirujući duše i pružajući isceljenje koje nam je svima očajnički potrebno.

– A cilj postaje višeznačna, nepobediva i nedeljiva igra. Sada nam je samo potrebno da igramo još više!!! – poručio je Makoma.

Baletski igrači su širom sveta u ovom trenutku svojim domovima zamenili sale za vežbanje, te tako i članovi Baleta Narodnog pozorišta koji su u čast Svetskog dana igre, sačinili snimak.

Na muziku Rahmanjinova, Paganinija, oni vežbaju kod svojih kuća – u stanu, na terasi, u dvorištu i slave igru, umetnost i život, čekajući da pozorišta otvore svoja vrata i vrate se svojim redovnim aktivnostima – probama i predstavama.

Svetski dan igre danas se, u ograničenim uslovima zbog pandemije virusa korona, obeležava u celom svetu, sa idejom da slavi univerzalnost umetničke igre koja prevazilazi političke, kulturne i nacionalne granice, spajajući ljude kroz svima razumljiv jezik – igru.

Narodno pozorište će večeras na svom “Jutjub” kanalu u čast Svetskog dana igre, od 21 sat emitovati snimak premijere baleta „Evgenije Onjegin“, za koji je muziku napisao Petar Ilič Čajkovski, inspirisan romanom Aleksandra Puškina.

Koreografiju i režiju potpisuje Lidija Pilipenko, a diriguje Đorđe Pavlović.

Jovan Veselinović i Igor Pastor u baletu „Evgenije Onjegin“, Foto: Promo/Narodno pozorište u Beogradu

Premijera baleta „Evgenije Onjegin“ izvedena je 23. decembra 2017. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a igrali su Jovan Veselinović (Evgenije Onjegin), Bojana Žegarac Knežević (Tatjana), Igor Pastor (Lenski), Teodora Spasić (Olga), Milan Rus (knez Gremin), Miloš Živnović (sluga).

Povodom Svetskog dana igre i studenti Instituta za umetničku igru svih godina odazvali su se akciji Grada Beograda “Ostani kod kuće” i snimili video podršku svim građanima pod sloganom “Igra je život – igraj, sačuvaj Beograd, sačuvaj Srbiju”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar