Foto: Printscreen/ Youtube/ Palazzo Strozzi

„Italijo, volim te, i moje srce je uz tebe“, poručila je slavna umetnica Marina Abramović u dirljivoj poruci povodom pandemije virusa korona, dodavši da iz toga treba svi da naučimo lekciju.

Video je deo novog digitalnog projekta „In Touch“ Palate Stroci, koji je u ponudi na sajtu firentinskog muzeja dok je on zatvoren zbog pandemije.

„Znam da je ovo trenutak krize, da je virus svuda, ali istovremeno moramo iz ove katastrofe da naučimo lekciju. Italija pokazuje veliki hrabrost, osećaj za zajednicu i humanost. Izborićemo se zajedno i sve će ovo proći, a iza svega toga ostaće vredno iskustvo, da se ljudska svest mora promeniti, da se mora promeniti naš pristup svetu i planeti“, poručila je Abramović Italijanima.

Italija, koja je među najpogođenijim zemljama virusom korona, imala je, kako podseća „The Art Newspaper“ vrlo značajnu ulogu u životu i radu Marine Abramović.

Svoje rane performanse tokom sedamdestih godina, pored Beograda, izvodila je i u Italiji gde je stekla međunarodno priznanje.

Jedan od najzapaženijih performansa iz tog perioda je „Ritam 0“ (1974), kada je u studiju „Mora“ u Napulju stajala nepomično šest sati dok je publika imala na raspolaganju 72 različita predmeta, uključujući i napunjen pištolj, i dozvolu da ih na njenom telu primeni kako želi.

Tri godine kasnije je sa svojim partnerom Ulajem, koji je nedavno preminuo, u galeriji „Comunale d’Arte Moderna“ u Bolonji izvela perfromans u kome stoje nagi jedno naspram drugom, a posetioci prolaze između njih.

Na Bijenalu u Veneciji je 1997. godine dobila nagradu „Zlatni lav” za rad „Balkanski barok“, u kome je satima četkom skidala ostatke krvi i mesa sa kravljih kostiju, kao simbolima rata devedesetih godina na teritoriji Jugoslavije.

Palata Stroci je 2018. godine organizovala retrospektivnu izložbu Marine Abramović „Čistač“, koja je bila i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu od 21. septembra prošle do 20. janura ove godine.

Da Abramović nije uvek rado dočekivana u Italiji svedoči incident na otvaranju pomenute izložbe u Palati Stroci.

Naime, dok je potpisivala svoju knjigu jedan amaterski umetnik pogodio ju je slikom u glavu, uramljenom bez stakla, na kojoj je nacrtao slavnu umetnicu.

Ranije te iste godine Abramović je takođe bila meta napada u Italiji zbog plakata koji je dizajnirala za regatu u tršćanskom zalivu.

Desničarska partija u tom italijanskom gradu negodovala je zbog slogana „Svi smo u istom čamcu“, kojom je ona želela da skrene pažnju na migranstku krizu u Italiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram