David Albahari Foto: Gerardo Gazia / Avalon Editorial / Profimedia

Pisac i prevodilac David Albahari, koji je preminuo posle duže bolesti u 75. godini biće sahranjen u petak 4. avgusta u 13 časova na Jevrejskom groblju.

Njegova supruga Bojana Albahari napisala je na Fejsbuku:

– Za sve vas je umro vaš omiljen pisac, a za nas otac i muž. Moja Beki još nije svesna ko je, zapravo, bio njen tata. On je za nju bio samo njen tata. Praznina koju je ostavio za sobom je velika kao svemir. Ne, još je veća. Hteli smo da ga sahranimo sami, bez prisustva drugih ljudi. Shvatili smo, međutim, da na to nemamo prava. On je bio javna ličnost, a da se ne lažemo, voleo je publiku. Znamo, takođe, da je svojim postojanjem i pisanjem dodirnuo bezbroj ljudi. Na neke je ostavio duboki trag. Zato objavljujemo datum i mesto sahrane. Ispraćaj će se obaviti u petak, 4. avgusta u 13 časova na Jevrejskom groblju u Beogradu. Izjava saučešća je u 12 časova. („Tačno u podne“).

David Albahari rođen je 15. marta 1948. godine u Peći u jevrejskoj porodici. U Zagreb je studirao englesku književnost i jezik, a 1973. godine objavljuje svoju prvu zbirku kratkih priča „Porodično vreme“. U književnim krugovima postaje popularan nakon svoje četvrte knjige „Opis smrti“, za koju je dobio nagradu „Ivo Andrić“.

Albahari 1991. godine postaje predsednik Federacije jevrejskih zajednica Jugoslavije, a radio je i na evakuaciji jevrejskog stanovništva iz Sarajeva. Sa porodicom se 1994. godine preselio u Kanadu, tačnije u Kalgari, gde je živeo do 2012. godine, kada se doselio u Beograd.

U Srbiji je brzo stekao status kultnog pisca. Njegove knjige prevođene su na nemački, francuski, engleski, hebrejski, albanski, mađarski, slovački, slovenački, makedonski, poljski i italijanski jezik i važi za našeg najprevođenijeg savremenog pisca. Za mnoge knjige i autore su čitaoci i pisci čuli upravo od njega, a Albaharijeve knjige izašle su i u „Pengvinu“ i „Galimaru“. Bio je član SANU, Srpskog književnog društva i srpskog PEN centra.

Bonus video: Sahranjen pisac i akademik Dragoslav Mihailović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar