Muzej Nikole Tesle u Beogradu, Foto: Shutterstock/hdesislava

Muzej Nikole Tesle ponovo je otvoren za posetioce, saopšteno je iz ove institucije.

Muzej otvara vrata posetiocima od 10 do 16 časova svim danima osim ponedeljka, piše na zvaničnom sajtu.

Tokom radnog vremena, u Muzeju Nikole Tesle biće prikazan film koji hronološki prikazuje Teslin život, od rođenja 1856. godine u Smiljanu, preko godina školovanja provedenih u Evropi i prvih zaposlenja i izuma, do odlaska u SAD i najplodnijeg perioda Teslinog rada čiji je rezultat veliki broj izuma, novih tehničkih rešenja formulisanih i zaštićenih kroz preko 300 registrovanih patenata.

Na stalnoj postavci muzeja izloženi su lični predmeti koje je naučnik svakodnevno koristio, instrumenti iz njegovih laboratorija, kao i urna sa Teslinim posmrtnim pepelom koja se sa posebnim pijetetom čuva u Muzeju od 1957. godine. Podatke o Teslinom životu i ključne oblasti Teslinog naučnog rada ilustruje veliki broj fotografija i dokumenata iz Tesline zaostavštine koji se danas čuvaju u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Izložbena postavka prikazuje i Tesline izume sa kraja 19. i početka 20. veka koji zahvaljujući svojoj jednostavnosti i univerzalnosti i danas u primeni i deo su okruženja savremenog čoveka. Atraktivnosti posete Muzeju naročito doprinosi i demonstracija rada modela Teslinih najznačajnijih izuma, a naročito visokonaponskog transformatora u kojoj tokom stručnih vođenja mogu da učestvuju i posetioci Muzeja.

Stručna vođenja kroz izložbenu postavku biće organizovana na srpskom jeziku, utorkom, četvrtkom i subotom u 12 i 14 časova. Cena ulaznice je 250 dinara. Za decu predškolskog uzrasta ulaz je besplatan.

Grupni obilasci mogući su uz prethodnu najavu  putem elektronske pošte [email protected] ili telefona 011/2433886.

Zbog mera koje su na snazi u cilju zaštite stanovništva od zarazne bolesti Kovid-19, posetioci će moći da obiđu izložbenu postavku uz poštovanje mera fizičke distance i nošenje zaštitnih maski.

Muzej Nikole Tesle nalazi se u Beogradu u Ulici Krunskoj 51.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar