Politika ne sme da nas deli – Izložba studenata iz Srbije i Hrvatske u Čačku

Kultura 19. avg 202122:00 > 22:00
Podeli:
Čačak, mladi čačanski umetnici, Narodni muzej u Čačku
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Za nas je samo nebo granica, poručili su sinoć mladi umetnici prilikom otvaranja šeste Tradicionalne Izložbe studenata fakulteta umetnosti u Narodnom muzeju u Čačku koja je, pored gostiju iz Osijeka, okupila 25 studenata sa raznih umetničkih fakulteta.

Prema rečima direktorke ove ustanove, Delfine Rajić, vizuelne umetnosti i dizajn omogućavaju neposredno istraživanje i praktično delovanje tokom procesa umetničkog stvaranja.

„Učešće u izložbi svake godine pruža velikom broju mladih priliku za nezabravne susrete sa savremenim i istorijskim nasleđem. Negovanje i razvijanje vizuelne i likovne kulture među učesnicima i posetiocima izložbe doprinelo je kultivisanju vizuelne percepcije, usvajanju estetskih merila i sadržaja koji vode bogatijem opažanju i doživljavanju sveta uvek uz poštovanje ličnosti samog umetnika“, poručila je ona.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Rajić je istakla da je to, ujedno, i prilika da međusobno komuniciraju posredstvom izražajnog jezika vizuelne umetnosti stvarajući bogatstvo, pokazujući obilje umetničkih poruka upućenih sredini koja neguje interes za ovu vrstu aktivnosti, ali i društvu u celini.

Profesorka Marija Lukić kaže da dela ovih svršenih studenata i onih koji još nisu stekli akademsko zvanje donose svetlost u sva srca.

„U poslednje vreme smo mnogo fokusirani na informacione tehnologije, slažem se da su važne, ali hlade naše duše. Međutim, kada uzmemo olovke i crtamo, sve je drugačije. To praktično znači da umetnost donosi svetlost, a svi ovi mladi ljudi su najveće bogatstvo“, navela je ona.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema rečima kustosa i galerijskog savetnika UG „Nadežda Petrović“, Dragane Božović energija kreativnosti i zajedništva mladih stvaralaca ju je oduševila.

„Znamo da su umetnici individualci, ali ja im poručujem da, pored negovanja svoje individualnosti, jedinstvenosti i kreativnosti, neguju i zajedništvo. Posebno pozdravljam goste iz Hrvatske i nadam se da ćemo iz godine u godinu razmenjivati iskustva sa mnogim stvaraocima iz regiona“, istakla je ona.

Nataša Takač, studentkinja treće godine likovne kulture iz Osijeka je izložila četiri slike u čačanskom Narodnom muzeju.

„Grad mi je prekrasan, impresionirana sam organizacijom izložbe, ali i svim radovima. Volela bih, kada završim akademiju, da budem samostalni umetnik i širim svoje kreativne vidike. Za mene je umetnost lično predstavljanje, oslikavanje misli i osećaja kroz nešto vizuelno i u tome se najbolje snalazim“, ispričala je ona za Nova.rs.

I Darko Grundler je stigao iz Hrvatske u Čačak, inače direktor web platforme „Vijuga“.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Drago mi je što sam ovde, velika mi je čast i uvek podržavamo ovakve događaje. Ovo je način da se upoznamo, umrežimo i napravimo još bolje ideje kada je stvaranje u pitanju. Politika ne sme da nas deli, a umetnost daje veliki učinak tome. Ovo je zapravo i neka vrsta vanjske diplomatije. Uostalom, umetnici drugačije vide svijet, na bolji i lepši način nego što ga vide drugi ljudi“, kazao je on za naš portal.

Ivana Tutunović, student vajarstva koja je izložila rad „Pero u kamenu“ kaže da je spojila književnost i vajarstvo i dodaje da dugi niz godina piše.

„Do sada nisam imala hrabrosti da objavim knjigu, za to su potrebne jake emocije. Moja poezija je nastala iz vajarskog sveta, a pero mi je inspiracija za sve. Njega sam radila u kamenu, a sada pretočila u knjigu „Vetar u peru“. Za mene je ono simbol pisanja, a u budućnosti želim da se oprobam i u drugim sverama i predstavim ga kroz neku drugu vrstu umetnosti“, rekla je za Nova.rs Tutunović.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Marija Marković, master likovni umetnik kaže za naš portal da četvrti put izlaže, a drugi put organizuje sa saradnicima, ovu, sada već tradicionalnu izložbu.

„Ovo je jedna od najposećenijih smotri koje smo do sada organizovali zbog čega sam veoma ponosna. Koristim priliku da pozovem Čačane da do 28. avgusta posete Narodni muzej i uživaju u umetničkim bravurama mojih kolega, a ja sam izložila apstraktno delo – „Portret“, navela je ona.

Ovaj događaj su organizovale Aleksandra Majstorović, diplomirani vajar, Marija Marković, master likovni umetnik i Ivana Tutunović studentkninja vajarstva. Izložba se realizuje uz pomoć čačanskog Narodnog muzeja i grada Čačka.

Komentari

Vaš komentar