Roman Polanski
Roman Polanski; Foto: Newspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Reditelj Roman Polanski (87) izgubio je tužbu protiv američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, koja mu je oduzela članstvo zbog optužbi za nezakonite polne odnose s 13-godišnjakinjom, prenose agencije.

Sutkinja suda u Los Anđelesu Meri Strobel napisala je u odluci da je Polanski „dobio priliku da iznese Akademiji dokaze koje smatra relevantnim“, ali tužba je odbačena, objavili su tamošnji mediji.

Akademija je izbacila Polanskog (87), dobitnika Oskara, u maju 2018. zbog optužbe za seksualno zlostavljanje koje datira još iz 1977, nakon čega ju je on optužio da nije poštovala propise kada ga je izbacila iz članstva bez upozorenja i objašnjenja, u skladu s novim pravilima ponašanja koje je donela nakon stotina optužbi o seksualnom zlostavljanju u industriji zabave.

Pročitajte još:

Reditelj filmova „Kineska četvrt“ „Ludilo“, „Bal vampira“, „Rozmarina beba“ i brojnih drugih, pobegao je iz SAD 1978, nakon što je optužen za silovanje 13-godišnje djevojčice i nikada se nije vratio. Američko pravosuđe i dalje ga goni zbog optužnice za silovanje maloletnice iz 1977, a poslednjih godina ga je još nekoliko žena optužilo za seksualno zlostavljanje. o

Uprkos tome, Akademija mu je 2003. dodelila Oskara za film „Pijanista“.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar