Foto: Galerija Matice srpske

Da umetnost i umetnici ne miruju ni u vreme svetske pandemije pokazuje i poklon - plakat "Novi svetski poredak", koji je Galerija Matice srpske dobila od "Novog Kolektivizma" (New Collectivism), grupe slovenačkih umetnika koju čine Dejan Knez, Miran Mohar, Darko Pokorn i Roman Uranjek.

Oni si Galeriji poklonili plakat dimenzija 98 puta 68 centimetara inspirisan aktuelnom pandemijom koronavirusa.

Rad je nastao 25. marta i izraz je njihovog uverenja da kao umetnici moraju biti u toku s aktuelnim trenutkom, kao dokumentaristi odnosno hroničari, te da je dizajn pravi medij za izražavanje kritičkog stava, navedeno je u saopštenju Galerije Matice srpske.

Članovi „Novog Kolektivizma“ napravili su plakat kao svoju refleksiju na aktuelna zbivanja u čitavom svetu, a zatim i seriju fotomontaža izlaganja tog plakata po gradovima.

Dizajn je ostavo važan segment vizuelnohg izražavanja grupe „Novi kolektivizam“.

Njihov najpoznatiji rad iz perioda bivše Jugoslavije bio je plakat za Titovu štafetu 1987. godine, a kasnije tokom oružanih sukoba u Sloveniji devedesetih godina prošlog veka napravili su plakat koji su tokom deset dana rata lepili po Ljubljani.

„Novim svetskim poretkom“ nastavljaju sa svojim umetničkim reakcijama na aktuelna zbivanja.

Plakat „Novi svetski poredak“ u Novom Sadu, Foto: Galerija Matice srpske promo

Dizajn plakata „Novi svetski poredak“ sa sertifikatom poslali su na adrese nekoliko svetskih muzeja s kojima sarađuju i čiji rad cene, a jedan od prvih stigao je na adresu Galerije Matice srpske.

„Verujemo da umetnost i umetnici kroz svoje stvaralaštvo uvek ostavljaju najbolji trag, odnosno jedinstvenu sliku o osobenostima vremena u kome nastaju, a trenutak u kome živimo zaista je poseban za čitavo čovečanstvo. Za nas kao ustanovu kulture, ovaj poklon je podsticajan jer pokazuje da i u ovako kompleksnim i teškim vremenima nije sve stalo – umetnici stvaraju, muzejske kolekcije se uvećavaju i samim tim mi svi (p)ostajemo hroničari i baštinari trenutka u kome živimo“, ističu u Galeriji Matice srpske.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram