Foto: Promo/GeoPoetika

Šta novo srpski izdavači spremaju za predstojeći Sajam knjiga otkriva Nova.rs u serijalu koji nastavljamo ponudom kuće Geopoetika iz Beograda.

Od knjiga koje će izaći baš za Sajam knjiga, Geopoetika izdvaja zbirku priča “Budući klasici/ Naslućena antologija hispanoameričke pripovetke 21. veka” koje su izabrali i preveli Ljiljana Popović-Anđić i Branko Anđić, novi roman jednog od najboljih savremenih pripovedača Kristofa Ransmajera “Majstor vodopada” i prvi roman Ane Marije Grbić “Mrtvi na dodir”.

U podnaslovu određen kao „kratka priča o ubijanju“, roman Kristofa Ransmajera “Majstor vodopada” pred čitaocima ocrtava sliku Zemlje u neodređenoj, ali bliskoj budućnosti: u društvu razorenom klimatskim promenama i političkim prevratima, pretvorenom u hrpu krhotina i sve manjih država i državica, nivoi svetskih mora rastu, a pitke vode je sve manje. Iako se bavi aktuelnim pitanjima, dalekosežnim posledicama klimatskih promena, fragmentacijom državnih i političkih zajednica i previranjem identiteta, ovaj roman krije neočekivanu i opskurnu ljubavnu priču.

Foto: Promo/GeoPoetika

“Budući klasici/ Naslućena antologija hispanoameričke pripovetke 21. veka” je izbor priča 26 autora za koje priređivači ove knjige tvrde da će postati budući klasici 21. veka. U ovoj zbirci priča nalaze se pripovetke hispanoameričkih autora i autorki (uglavnom poznatih srpskoj čitalačkoj publici) za koje već sada, iako smo tek na početku ovog veka, može da se pretpostavi da će se rado čitati i na njegovom kraju. „Budući klasici“ donose nam jedno sveobuhvatno kosmopolitsko gledište na svet, preispituju moderan odnos prema tradiciji i ruše književne tabue.

Geopoetikin izdavački poduhvat, koji dobija posebno na značaju zbog ovogodišnje zemlje počasnog gosta Sajma knjiga, Rumunije, jeste objavljivanje četiri rana romana čuvenog istoričara religije, književnika i filozofa Mirče Elijadea, jednog od najvećih Rumuna svih vremena. Knjige su objavljene u ediciji Retro premijere prepoznatljivog dizajna i u tvrdom povezu. Elijade je svetsku slavu stekao zasluženim naučnim radom, a svoja naučna dela uglavnom je pisao na engleskom i francuskom jeziku.

Foto: Promo/GeoPoetika

Elijadeova naučna bibliografija broji preko 3000 jedinica. Njegovi romani napisani su na rumunskom jeziku i to je možda jedan od razloga zbog kojih je njegovo književno delo ostalo nedovoljno zapaženo i prevođeno. Objavljivanjem četiri rana Elijadeova romana, Geopoetika je ispunila i jednu veliku duhovnu misiju: otkrivanje novog i do sada nepoznatog Elijadea – romanopisca široj javnosti.

Geopoetika je u okviru ovog izdavačkog poduhvata objavila  Elijadeov najčuveniji roman “Maitreji/Bengalska noć”, a tu su i tri romana objavljena posthumno, od kojih je jedan napisao kao gimnazijalac, “Dnevnik/Roman kratkovidog adolescenta” i  kao student “Gaudeamus”. Po romanu “Mladost bez mladosti” režiser Frensis Kopola snimio je čuveni istoimeni film.

Foto: Promo/GeoPoetika

U periodu između dva Sajma knjiga, na policama Geopoetike pojavili su se novi romani Dona DeLila, “Tišina”, objavljena u jeku pandemije korona virusa i “Beli šum”, kultni roman iz 1984. godine koji se smatra vizionarskim.

Poslednje tri godine Geopoetika je objavila značajna književna dela koje potpisuju glumci – “labudovu pesmu” Sema Šeparda, roman “Špijun u prvom licu”, objavljen posthumno, kao i bolno iskrenu knjigu holivudskog šarmera Itana Hoka, “Svetli tračak tame”. Posebnu pažnju javnosti privukla je knjiga “Stovarište”, Sergeja Trifunovića, koja je njegov prvi zvanični izlet u književne vode.

Vesna Goldsvorti Gvozdena zavesa Foto:Promo

Roman “Gvozdena zavesa”, Vesne Goldsvorti, svetsku premijeru imao je upravo u izdanju Geopoetike, a nakon 17 godina, ponovo su objavili njene čuvene naslove – knjigu sećanja “Černobiljske jagode” i studiju “Izmišljanje Ruritanije”.

Među naslovima objavljenim između dva Sajma knjiga nalaze se i poslednje knjige pisaca Geopoetike –  nobelovca Orhana Pamuka (“Noći kuge”), Džulijana Barnsa (“Čovek u crvenom kaputu” i “Elizabet Finč”), kao i irskog književnog čuda, Sali Runi, “Bajni svete, gde si ti”.

Sali Runi Bajni svete, gde si ti Foto:Promo/Geopoetika

U okviru edicije Notni spisi, objavljena je knjiga “Plamen/ Poezija Pesme Beležnice Crteži” Lenarda Koena, posthumnu zbirku stihova, proze i ilustracija, koju je priredio njegov sin Adam Koen, kao i prvi roman poznatog slovenačkog kantautora Zorana Predina, “Mongolske mrlje”.

Gošća ovogodišnjeg Sajma knjiga biće cenjena turska književnica Ajfer Tunč čija je dva romana (“Svetski bol” i “Noć zelene vile”) objavila Geopoetika.

Prvih četvoro čitalaca čitalaca koji pošalju mejl na adresu [email protected] dobiće na poklon knjige Kristofa Ransmajera “Majstor vodopada”, Saše Karalića „Tri znaka kruga“ i „Džin Fiš“ Kristofera Houpa.

Bonus video: Zašto je Frenzen plakao dok je čitao Elenu Ferante?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar