Foto: Centar za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA

Promocija Кalendara za 2024. godinu, koju tradicionalno radi Centar za grafiku i vizuelna istraživanja “Akademija” Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i samostalna izložba Milice Stevanović, održaće se u četvrtak, 21. decembra u 19 časova, u Galeriji Centra za grafiku FLU.

Centar za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu ovog decembra obeležava 25 godina od pokretanja ekskluzivne i izuzetno popularne edicije Кalendar Centra za grafiku FLU. U ovoj tradiciji predstavlja se umetnička grafika pod nazivom “Pogled na Žarkovo” akademika Milice Stevanović, profesora FLU u penziji, dopunjena kalendarijumom za 2024. godinu. Promociju kalendara pratiće izložba sa njenim radovima iz zbirke Muzeja savremene umetnosti Beograd, Galerije Arte, kao i dve privatne kolekcije.

Foto: Centar za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA

Grafika “Pogled na Žarkovo” nastala je na osnovu originalnog crteža Milice Stevanović iz 1968. godine, koju su majstori štampe, umetnice Tamara Pajković (sitoštampa) i Marija Anđelković (litografija) u saradnji sa grafičkim dizajnerom Ivanom Krgovićem, izvele kao grafiku u kombinovanoj tehnici sitoštampe i litografije u tiražu od 75 potpisanih originalnih primeraka.

Milica Stevanović rođena je 1933. godine u Beogradu. Diplomirala i potom završila poslediplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, gde je kao profesor radila tri decenije. Od 2009. godine je dopisni, a od 2018. redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Dobitnica je najeminentnijih nagrada za likovno stvaralaštvo u zemlji. Osim aktivnog izlagačkog rada, bavila se pisanjem teorijskih tekstova koji se odnose na probleme opažanja, procese stvaranja, relacije umetnost-društvo, probleme urbanističkog odnosno ambijentalnog oblikovanja, obrazovanja za umetnost itd.

Foto: Centar za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA

Projekat Kalendara Centra za grafiku i vizuelna istraživanja pokrenut je 1999. godine na inicijativu tadašnjeg rukovodioca Centra prof. Nebojše Radojeva i kustoskinje Centra Ljiljane Tašić, a prvi kalendar 2000. godine izveden je u saradnjom sa umetnicom prof. Marijom Dragojlović. Namera idejnih tvoraca bila je popularizacija umetnosti multioriginala kroz formu upotrebnog umetničkog predmeta. Mogućnost da se kalendarijum po isteku tekuće godine može odstraniti i grafika ostane trajno umetničko delo, čini ovu ediciju posebnom, a njena upotrebna vrednost metamorfuje se u estetski i umetnički vrednovano delo.

Bonus video: Godina cirkusa – Coraxov kalendar za 2024. godiinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar