DAH Teatar na festivalu New European Bauhaus u Briselu Foto: DAH Teatar

DAH Teatar je sa predstavom "Drveće pleše" gostovao na prestižnom New Bauhaus Festivala u Briselu, koji organizuje Evropska komisija u saradnji sa belgijskom vladom.

Na ovom festivalu DAH Teatar je bio među deset izabranih pozorišnih trupa koje se bave klimatskim promenama kroz umetnost. Svoju predstavu “Drveće pleše” odigrali su u parku Cinquantenaire. Ovaj komad je premijerno izveden 30. oktobra 2021. na Nišvill festivalu u Nišu, a u Beogradu se redovno igra u Studentskom parku.

DAH Teatar na festivalu New European Bauhaus u Briselu Foto: DAH Teatar

U centru projekta „Drveće pleše“ DAH Teatra nalazi se istoimena pozorišno-plesna predstava kreirana za otvoreni prostor javnih parkova i šuma, a bavi se očuvanjem i podizanjem svesti o važnosti drveća. Pored predstave u okviru projekta je realizovan i film koji je gostovao na svetskim festivalima i dobio nagradu za najbolji muzički video na međunarodnom festivalu 7 Colors Lagoon Bacalar 2023. godine u Meksiku. DAH teatar će s ovim komadom gostovati na festivalima u Grčkoj, Španiji i Nemačkoj.

“Drveće pleše” je poslužio kao model za novi EU projekat „Trees“ finansiran u okviru programa Kreativna Evropa. DAH Teatar je koordinator projekta u saradnji sa još sedam teatara i organizacija iz Evrope. Projekat ima za cilj prenošenje načina rada i metodologije partnerima koji će i sami kreirati predstave koje će se baviti važnom temom klimatskih promena.

DAH Teatar na festivalu New European Bauhaus u Briselu Foto: DAH Teatar

Već 18. aprila DAH Teatar je na gostovanju u Vukovaru sa predstavom „Za tvoje dobro“, koja govori o pravima mladih i dece, a u okviru projekta „Tvornica kreativne i kulturne industrije – KIK“ u organizaciji Mirovne grupe mladih Dunav. Jedna od aktivnosti ovog projekta u trajanju od godinu dana jeste i edukacija na temu „Ukrštanje: pozorišta i ljudskih prava”, pa je DAH Teatra, koji već godinama organizuje festival na temu ljudskih prava, bio logičan izbor.

DAH Teatar „Za tvoje dobro“ Foto: DAH Teatar

Po povratku sa ovog gostovanja DAH Teatar će biti domaćin godišnje skupštine evropske mreže EURORESO, čiji je i član a koja broji više od 60 organizacija. Reč je o mreži organizacija civilnog sektora koje se bave naukom, obrazovanjem i kulturom.

Bonus video: Alternativno pozorište u Kraljevu: Deseti Anfiteatar uanpredio pozorišnu scenu centralne Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar