Foto: Viminacium fest/Promo

Međunarodni pozorišni festival Viminacijum fest, treći po redu, biće otvoren večeras u Kostolcu izvođenjem predstave "Kosa" Pozorišta mladih i Novosadskog pozorišta sa početkom od 20 sati, saopštili su organizatori iz Centra za kulturu Požarevac i Arheološkog parka Viminacijum.

Na festivalu takmičarskog karaktera, koji će trajati do 29. avgusta, a održava se pod sloganom „Mitovi stari i novi“, učestvuju profesionalna pozorišta iz Srbije i okruženja.

Nakon „Kose“ reditelja Petera Telehaija publika će u izboru selektora Mihajla Nestorovića videti još pet predstava.

Već sutra je na programu „Antigona“ Narodnog pozorište Priština sa sedištem u Gračanici i NP Timočke Krajine Zoran Radmilović Zaječar, koju je režirao Nenad Todorović, dok će 25. avgusta biti izveden komad „Ko je ubio Dženis Džoplin“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada rediteljke Sonje Petrović.

Scena iz predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin“, Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Dan kasnije na programu je „Saligia“ beogradskog Limes ludum teatra, čiju režiju potpisuje Petar Ristovski, a 27. će biti izvedena predstava niškog Narodnog pozorišta „Jedan Edip” u režiji Juga Đorđevića.

Za 27. avgust predviđeno je izvođenje komada „Škofjološki pasijon“ Prešernovog gledališta Kranj i Mestnog gledališča Ptuj.

Na zatvaranju festivala 29. avgusta nastupiće orkestar „Gvardija“ iz Požarevca, a stručni žiri, koga čine reditelji Snežana Trišić i Dražen Ferenčina, i scenograf Darko Nedeljković, proglasiće najboljeg glumca i najbolju predstavu, kojima će biti dodeljene nagrade „Zlatna fibula“ i „Viminacijum maksimus“.

U pratećem programu Viminacijum festa biće održani izložba „Mitovi stari i novi“ Nebojše Lazića, festivalski forum na teme savremenih i drevnih mitova, kao i ambijentalnog i teatra na otvorenom u Srbiji, ali i koncert džez benda Baba Kai.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare