Foto: Promo/Atdhe Mulla

Osmi Hartefakt festival otvara “Handke projekat” Jetona Neziraja i rediteljke Blerte Neziraj, koji će biti izveden večeras i sutra na sceni Bitef Teatra, saopštili su iz Hartefakt fondacije.

Na programu ovogodišnjeg festivala nalaze se predstave koje ukazuju na nepravde prošlosti i sadašnjosti. Kao organizacija čije su vrednosti otvorenost, negovanje različitosti i preispitivanje postojećih uverenja, ova smotra je jedan od oblika kroz koji se vrednosti u koje verujemo manifestuju okupljanjem umetnika kao kreatora društvenih promena.

Predstava „Naš sin“ Foto: Promo/ Heartefact/Naš sin

Zanimljivo je da Hartefakt festival, koji je osnovan 2016. sa idejom promocije savremene društveno angažovane umetnosti kroz pozorišno stvaralaštvo, otvara vrata novog teatarskog prostora na adresi Bulevar Despota Stefana 7. premijerom predstave “Naš sin” autora Patrika Lazića koja je zakazana za 11. jun. Preispitujući sopstveni seksualni identitet, reditelj donosi priču o suočavanju sa porodičnom istorijom, nezalečenim ranama i (ne)prihvatanja odgovornosti za njih. Između četiri zida jednog beogradskog stana publika će biti u prilici da izbliza razotkriva tajne, odnose i traume jedne naizgled obične porodice.

“Naš sin” je iskrena, poetična, duhovita i na trenutke tragična priča o roditeljima koji duboko u sebi ne nalaze načina da prihvate identitet svog gej sina, iako misle da su pokušali sve, ipak ostaju zatočenici uslovljene ljubavi. Uprkos tome, ova predstava naslućuje i jedno novo vreme u kome seksualni identitet nije tabu tema.

Predstava „Naš sin“ Foto: Promo/ Heartefact/Naš sin

Predstava će se izvoditi i 12, 17. i 18. juna, a uloge su poverene Dragani Varagić koja tumači Mamu, Aleksandru Đinđiću koji igra Oca, i Amara Ćoroviću kojem je poverena uloga Sina.

Drugi deo Hartefakt Festivala odvijaće se tokom EuroPride 2022. od 12. do 18. septembra, kada su pored izvođenja predstave “Naš sin” planirana i druga gostovanja.

Bonus video: Aplauz za „Petrijin venac“ Ateljea 212 u Banjaluci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar