Foto: Promo, Shutterstock

Filmki centar Srbije usvojio je kalendar konkursa u takozvanom prolećnom ciklusu za dodeljivanje novčanih sredstava, a jedan od njih već je raspisan.

Usvojenim kalendarom predviđeno je raspisivanje tr konkursa do kraja aprila. Jedan od njih već je raspisivan, a odnosi se na sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, sufinansiranje proizvodnje domaćih dokumentarnih filmova i sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukciјa.

Foto: Promo

Ovaj konkurs otvoren je mesec dana i rok za prijavu jeste 4. maj. Prijavni formular i konkursna dokumentacija dostavljaju se, kako se navodi na sajtu FCS-a, na srpskom jeziku u elektronskoj formi u PDF formatu i to na elektronsku adresu [email protected] uz obaveznu naznaku naziva projekta i konkursa za koji se projekat prijavljuje, a formular konkursne prijave dostupan je na internet stranici Filmskog centra Srbije.

Konkursna komisija, kako se dalje navodi, obavezna je da u roku od 60 dana od zatvaranja konkursa donosi predlog o izboru projekata po raspisanom javnom konkursu na osnovu kojeg će biti doneta odluku o izboru projekata i dodeli sredstava za sufinansiranje izabranih projekata. Na osnovu predloga konkursne komisije, Upravni odbor FCS donosi odluku o izboru projekata i dodeli sredstava za sufinansiranje izabranih projekata u roku od 15 dana od donošenja predloga komisije.

Dobitnici finansijskih sredstava po konkursu za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukciјa u obavezi su da 80 odsto dobijenih sredstava iskoriste isključivo na teritoriji Republike Srbije, dok na onom za dokumentarne filmove s rediteljima i izabranim podnosiocima projekata, koji su prethodno dostavili uverenje poreske uprave o izmirenim javnim prihodima, ne starije od 10 dana, kojim se potvrđuje da nemaju dospele, a neplaćene obaveze po osnovu poreza, zaključuju se ugovori o sufinansiranju projekata.

U kategoriji sufinansiranja proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, sredstva konkursa usmeravaju se na stvaranje i promovisanje proizvoda od kulturnog značaja, navodi se u pozivu i precizira da pravo učešća imaju pravna lica i preduzetnici, nosioci autorskih imovinskih prava, nad dugometražnim igranim i žanrovski određenim dugometražnim igranim filmom sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film) u trajanju od najmanje 60 minuta

Na ovom konkursu mogu se dodeliti sredstva u iznosu do 50 odsto ukupnih troškova budžeta projekta kojim se konkuriše, osim za niskobudžetne projekte gde se može dodeliti i do 100 procenata ukupnih troškova budžeta projekta. Za potrebe ovog konkursa pod niskobudžetnim projektom smatra se projekat čiji ukupan budžet iznosi manje od 30.000.000 dinara. Sredstva se dodeljuju u vidu subvencije i to u bruto iznosu.

Nakon ovog, za 11. april planirano je raspisivanje još tri konkursa, i to za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova, potom za sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova, kao i samostalno snimljenog filma.

Još tri konkursa iz „prolećnog ciklusa“ biće raspisani 18. aprila. Biće to konkursi za finansiranje unapređenja i razvoјa filmskih scenarija, za sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih animiranih filmova i sufinansiranje razvoјa proјekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Bonus video: Farhadi na Festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar