Duo Aloj Foto: Belgrade SAXperience/Promo

Onlajn koncertom austrijskog Dua Aloj, sa saksofonistkinjom Mojcom Pecman i pijanistkinjom Anom Marković počeo je sinoć sedmi Međunarodni festival saksofona Belgrade Saxperience, a publika će do 3. oktobra moći da čuje više živih nastupa uz prenos na internetu i na otvorenim scenama, navode organizatori.

Drugo veče festivala pod nazovom „Moscow Nights“, večeras od 20 sati u Ustanovi kulture Stari grad biće posvećeno džez saksofonu, a nastupiće jedan od najpoznatijih ruskih etno džez saksofonista Oleg Kirejev zajedno sa našim istaknutim pijanistom Draganom Ćalinom. Ulaznice za ovaj koncert unapred su već rezervisane, a zbog ograničenosti prostora publika može da prati koncert i onlajn, navode organizatori.

Za sutra od 20 sati u Svečanoj sali Skupštine grada, u okviru programa „Belgrade Online“ najavljen je koncert Miloša Savića sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom. Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i klarinet na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Milan Savić Foto: Belgrade SAXperience/Promo

Finac Uki Ovaskainen, dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike na takmičenju „Premio Haenu“ u Španiji poznat je domaćoj publici jer redovno nastupa i kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, ali i širom Evrope.

Uki Ovaskainen Foto: Belgrade SAXperience/Promo

Savić i Ovaskianen izvodiće dela domaćih autora, a premijerno i kompoziciju Ivana Brkljačića za alt saksofon i glas zajedno sa mecosopranom Anom Radovanović. I za ovaj koncert su ulaznice unapred rezervisane, ali će ljubitelji muzike moći da ga čuju i onlajn na zvaničnom festivalskom kanalu na „Jutjubu“, kao i na sajtu i društvenim mrežama festivala.

Ana Radovanović Foto: Belgrade SAXperience/Promo

Završne festivalske večeri, 3. oktobra od 20 sati, u programu „Brussels Times“, koji će takođe moći da se prati na „Jutjubu“ i na društvenim mrežama, publika će moći da čuje jednog od najznačajnijih belgijskih saksofonista, Simona Dirika, profesora na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu. Dirik će sa pijanistom Kazaćo Flavijenom premijerno izvesti porudžbinu festivala, delo naše poznate kompozitorke Svetlane Savić, kao i druga dela savremene muzike autora iz Belgije, navode organizatori.

Deo programa festivala „Belgrade Saxperience“ su i popodnevni koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda – na platou ispred Kulturnog centra Beograda, na Cvetnom trgu, na Trgu Nikole Pašića i na Kalemegdanu, navode organizatori i dodaju da je važan segment festivala i edukativni program na kome je učenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu. Onlajn majstorski kursevi biće održani u Kulturnom centru Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar