Lordan Zafranović i Gorica Popović otvaranje FEST-a Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dodelom nagrada "Beogradski pobednik" Lordanu Zafranoviću i Den Tani, podsećanjem na godišnjicu velikog Federika Felinija i njegov film "Amarkord", a pod sloganom "Strast života" večeras je počeo 51. Fest.

U velikoj sali mts Dvorane okupio se veliki broj ljubitelja filma, a narednih deset dana publika će biti u prilici da pogleda 113 ostvarenja iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno.

Prvo veče otvorila je krimi drama čuvenog Fransoa Ozona – „Zločin je moj“.

U čast Felinija, na početku je orkestar „Stanislav Binički“ izveo numere iz filma „Amarkord“, a kako je glumica Hristina Popović, koja je vodila program, podsetila, navršilo se pola veka od jednog od najznačajnijih ostvarenja u istoriji kinematografije, i 30 godina od kada nas je napustio slavni reditelj.

Hristina Popović otvaranje FEST-a Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

– Vreme je da se setimo da je upravo Felini jednom rekao: „Nema početka, nema kraja, postoji samo strast života“. Upravo je „Strast života“ slogan ovogodišnjeg Festa. Naravno, velikom Feliniju i njegovim delima u čast. U proteklih godinu dana, nažalost svet je napustilo mnogo velikana iz sveta filmske umetnosti – rekla je Popovićeva, dok su se na platnu smenjivale fotografije svih onih koji su otišli, a ostavili su neizbrisiv trag u kinematografiji.

Umetnički dirktor Jugoslav Pantelić istakao je između ostalog, da je Fest tokom svog trajanja delio sve dobro i loše što je ovo društvo preživelo i uprkos svemu opstalo.

– Fest me podseća na čuveni Andrićev most zato što se na njega reflektuju društvene i istorijske promene, ali ipak uspeva da ih nadživi i ostane veran sebi. Zato nas kao i most spaja. On je mesto susreta, tu se srećemo sa ljudima i filmovima – rekao je Pantelić i dodao:

Jugoslav Pantelić otvaranje FEST-a Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

– Neka vremena deluju neizvesno. Svedočimo ratu na tlu Ukrajine već godinu dana, i kraj se, nažalost ne nazire, te ovo svakako jeste takvo vreme. Naša sudbina na zemlji je u borbi protiv kvara i nestajanja. Čovek je dužan da istraje u toj borbi i onda kada je potpuno bezizgledna, kako je to rekao Andrić u svom romanu. Dodao bih da je ta borba lakša ako imamo dovoljno strasti prema onome za šta se borimo.

Pantelić je publiku pozvao da filmovima ovogodišnjeg Festa pristupe „lično, vođeni osećajem i radoznalošću, ali i otvorenošću za drugačija iskustva jer nas ona menjaju“:

– Ovakav program je adekvatan svetu i vremenu u kojem živimo, pa nam zato filmovi mogu služiti kao znaci pored puta koji će nam pomoći da takav svet sagledamo!

Nagrade „Beogradski pobednik“ uručene su Lordanu Zafranoviću i Den Tani, a uvaženi hrvatski reditelj priznanje je posvetio publici Festa „bez koje ne bi film ni postojao“.

Bonus video: Jovana Stojiljković: Strast života Počinje 51. Fest

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar