Foto:promo

Jedanaesti Međunarodni festival zelene kulture "Green fest" počeo je danas pod sloganom "Kakvu budućnost želim?". Festival će u izmenjenom onlajn izdanju trajati do 4. novembra, a svi sadržaji su besplatni.

Milena Gajić

„Grin fest“ je, kako je saopšteno, pripremio selekciju najzanimljivijih i najgledanijih filmova iz prethodnih 10 godina. Sedam dugometražnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra na temu životne sredine, ekologije, klimatskih promena, održivog razvoja, biće dostupni na onlajn platformi potpuno besplatno. Filmovi sa ovogodišnjeg programa su većinom iz 2020. godine, raspoređeni u šest kategorija.

Prvi put na Green Festu, jedan film će imati svetsku premijeru – „Riba na suvom“, nemačkog reditelja Jonasa Nelisena, o izazovima promena. „Riverblue“ je još jedan dugometražni film koji će biti prikazan na ovogodišnjem festivalu. Ovaj dokumentarac nam prikazuje  sve probleme „brze mode“, istovremeno tragajući za „pozitivnom promenom“ – rešenjima i pojedincima, kreatorima i dizajnerima, koji razvijaju nove tehnologije proizvodnje odeće kroz koncepte „etičke i održive mode“. U selekciji se nalaze i dva filma o hrani, „Seme: Neispričana priča“ i „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ koji, svaki iz svog ugla, osvetljavaju budućnost hrane i naš, često neodgovoran odnos prema njoj. Takođe filmovi koji govore o upotrebi resursa, „Rat za pesak“ i „Utovareni: Prava cena transporta“, biće prikazani na ovogodišnjem festivalu.

Obrazovni program će obuhvatiti seriju razgovora koji će početi 28. oktobra u 18 časova, temom „Da li naša odeća uništava Planetu?“ , gde će se govoriti o najnovijim istraživanjima genetičara dr Miodraga Stojkovića i klimatologa dr Vladimira Đurđevića, zajedno sa Ivanom Jovčić – direktorkom Centra za unapređenje životne sredine, koji će objasniti posledice „brze mode“ na naše zdravlje, kao i na životnu sredinu.  Na diskusiji „Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa“ (29. oktobar od 12.00) , moći će da se sazna kako se susedne zemlje bave zagađenjem, o podacima o zagađenju u Srbiji i borbi za čist vazduh u lokalnim zajednicama. Panel „EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promene“, (2. novembar od 18 časova) će objediniti teme o načinima i potrebi zaštite prirodnih resursa.

Foto:TANJUG/ MEDIA EU INFO

Dodatni deo obrazovnog programa će obuhvatiti informativne filmove o upravljanju otpadom, vodnim resursima i hemikalijama u Srbiji.

Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” je osnovan 2010. Podeljen je na tri dela: GREEN SCREEN FEST (filmski program), GREEN SQUARE (međunarodni izložbeni program) i GREEN FIELD (međunarodni obazovni program). Od 2016. godine Green Fest je član globalne mreže zelenih filmskih festivala “Green Film Network” , a 2017. godine  je nagrađen „Zelenim listom“.

Svi filmovi će moći da se pogledaju na zvaničnoj stranici festivala, a ukoliko želite da budete u toku sa programom koji će biti prenošen uživo, možete pratiti njihove stranice na Fejsbuku i Instagramu.