Oskar
Oskar Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Filmski centar Srbiјe, na osnovu odredbi "Uputstva o izboru srpskog kandidata za nagradu "Oscar" Američke akademije za filmsku umetnost i nauku", upućuјe poziv domaćim filmskim producentima da do 2. septembra priјave film (igrani, dokumentarni, animirani – preko 40 minuta) za izbor srpskog kandidata za 95. dodelu nagrada Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke - Oskar u kategoriјi za naјbolji međunarodni film (International Feature Film Award) za 2022. godinu.

Uz objavljeni tekst Filmski centar Srbije prilaže prevod specijalnih pravila za nagradu za međunarodni igrani film i ističe, između ostalog, sledeće:

A. Definicija

Međunarodni film se definiše kao dugometražni film (duži od 40 minuta) produciran van Sjedinjenih Američkih Država i njihovih teritorija, sa dijalozima koji su većinom (više od 50%) na jeziku koji nije engleski. Animirani i dokumentarni filmovi su dozvoljeni.

B. Uslovi za kvalifikovanje

1. Film-kandidat svake zemlje mora prvo da bude distribuiran u zemlji porekla najranije 1. januara 2022. i najkasnije do 30. novembra 2022. i prvo mora da bude javno prikazivan najmanje sedam uzastopnih dana u komercijalnom bioskopu s ciljem profita producenta i distributera.

2. Neophodno je da je film bio reklamiran i bioskopski eksploatisan tokom njegovog kvalifikovanog prikazivanja u bioskopima na način koji se smatra normalnim i uobičajenim za praksu distribucije igranih filmova u bioskopima.

Nije neophodno da je film bio distribuiran u Sjedinjenim Američkim Državama.

3. Filmovi koji, u bilo kojoj verziji, imaju javno prikazivanje ili distribuciju van bioskopa pre njihovog kvalifikacionog prikazivanja u bioskopima ne mogu se kvalifikovati za razmatranje za Oskara. Javno prikazivanje ili distribucija van bioskopa uključuje, ali nije ograničena na:

• emitovanje na regularnoj i kablovskoj televiziji

• PPV/VOD (plaćanje po pregledu/video na zahtev)

• distribuciju putem DVD-a

• distribuciju na letovima avionskih kompanija

• distirbuciju putem interneta

4. Snimak originalnog dijaloga kao i završene slike moraju biti pretežno (više od 50%) na jeziku ili jezicima koji nisu engleski. Neophodno je dostavite tačne, čitke titlove na engleskom jeziku

5. Zemlja porekla filma mora potvrditi da je kreativna kontrola filma bila većim delom u rukama građana ili stanovnika zemlje koja je poslala film.

Oskar
Oskar Foto:EPA/PAUL BUCK

6. Ukoliko selekciona komisija ne dostavi ažurne i/ili tačne informacije u vezi sa državljanstvom, poslovnom pripadnošću ili autorima prijavljenog filma, neophodnim spiskom ljudi koji su učestvovali u stvaranju filma, detaljima o produkciji i informacijama o izdanju, smatraće se da film ne ispunjava uslove za kvalifikovanje.

7. Izvršni komitet za međunarodni igrani film je nadležan za procenu svih pitanja pravila i kvalifikovanja.

Celokupan spisak uslova za prijavljivanje filmova za Oskar možete pronaći na zvaničnom sajtu FCS.

Bonus video: Jutro posle Oskara Šamar, incidenti i iznenađenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar