"interakcija" Foto:Irena Jevtović

Festival kratkog dokumentarnog flma "Interakcija", i ove godine tokom avgusta, okuplja oko 100 učesnika iz sveta kratke dokumentarne forme iz oko 35 zemalja širom planete.

Festival se ove godine održava u okviru Nacionalne prestonice kulture, pa je Užice domaćin manifestacije, gde će biti i prikazani filmovi ovogodišnje “Interakcije”. Učesnici ovogodišnjeg, devetnaestog po redu, festivala, na temu migracija, koji je počeo 10. a trajaće do 26. avgusta, snimaće na tri lokacije i to u Užicu, Požegi i Čačku.

“Interakcija” – međunarodna produkcijska, edukativna i programska platforma, već skoro dve decenije posvećena je kratkom dokumentarnom filmu. Sve je počelo 2006. godine, Međunarodnim studentskim filmskim kampom koji do danas okuplja učesnike iz raznih delova sveta. Ove godine je to njih četrnaest iz jedanaest zemalja, koji su pre dva dana doputovali i već krenuli u pripremu za snimanje svojih dokumentaraca na područijima Užica, Požege i Čačka. Kroz program nas je ukratko proveo umetnički direktor “Interakcije”, Dejan Petrović.

„interakcija“ Foto:Irena Jevtović

– Taj proces snimanja će trajati do 18. avgusta kada će se svi okupiti u Užicu i krenuti u drugu fazu montiranja svojih filmova. A dva dana kasnije nam stižu i učesnici Radionice dokumentarnog filma, njih 30 iz oko 20 zemalja. Stižu nam i učesnici “Teen Doc” programa namenjenog tinejdžerima. Učestvovaće tu  tinejdžeri iz Srbije, nekih jugoslovenskih republika od Slovenije do Makedonije a nekoliko njih stižu i iz Italije i Albanije. Pored njih imamo i nekoliko autora koji će biti sa nama tokom festivala. U okviru festivala u ovoj godini imamo tri kategorije: Takmičarski program, program “U fokusu” i “Interscreen program“ – priča za Nova.rs Petrović.

U Takmičarskom programu prikazuje se 15 jedinstvenih kratkih kreativnih dokumentaraca. Umetnički direktor festivala, uz podršku programskog savetnika, selektuje filmove koji će biti prikazani u takmičarskom programu. Festival dodeljuje nekoliko nagrada: Nagradu za najbolji film, Nagradu publike i Nagradu žirija mladih.

„interakcija“ Foto:Irena Jevtović

Vantakmičarski program “U fokusu”, od 20. avgusta, uz selekciju Nadice Denić iz Holandije, festivalskoj publici predstavlja trendove savremene produkcije, kao i antologijske, vrhunske kratke dokumentarce određene zemlje, autora, festivala. Od 21. do 25.avgusta, svake večeri na maloj sceni Narodnog pozorišta Užice, održaće se predavanja svetskih eksperata iz oblasti dokumentarnog filma. “Interscreen program” se sastoji od pažljivo odabranih kratkih dokumentaraca učesnika kampa i radionice, koji svojim kvalitetom i raznovrsnošću pristupa pružaju uvid u bogatu savremenu produkciju sa svih meridijana.

Tema ovogodišnje Interakcije je “Tragovi koji nestaju” a bavi se problemom migracija stanovništva. Petrović kaže da je to veliki problem jer sve više mladih napušta unutrašnjist Srbije.

„interakcija“ Foto:Irena Jevtović

– Mladi iz sela odlaze u grad, iz unutrašnjosti odlaze u Beograd ili iz Beograda u inostranstvo, i učenici će se baviti tim problemom. Oni su tek krenuli na teren, do sada su imali onlajn istraživanja, unazad dva meseca, gde su uz pomoć naših lokalnih koordinatora i našeg izvršnog producenta, tražili temu na koju bi mogli da snimaju. Neki su uspešno to uradili, neki nisu ali imaju sada još desetak dana da sve to pronađu i snime. Nemamo još pouzdane informacije o prvim utiscima ali ono što je najinteresantnije uvek je to kako nas zapravo uvek vide stranci, bilo koju temu da im damo. Oni to percipiraju na drugačiji način pa je interesantno kako to kasnije u filmu prikažu – kaže Petrović.

Dodaje da je važan kvalitet celog projekta, i interakcija koju učesnici uspostave s junacima svojih filmova i svim drugim učesnicima koji kasnije dođu na projekcije filmova. Ta emocija koju oni, kroz rad na filmu, uspostave je jedan od najznačajnijih segmenata i za učesnike i za publiku.

Interakciju 2024 realizuje Nezavisni filmski centar Filmart, u okviru programa Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine, u saradnji sa Gradskim kulturnim centrom Užice, a uz podršku, između ostalih i Ministarstva kulture, Filmskog centra Srbije i Grada Užice.

Bonus video: Užice, prestonica kulture

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar