Utisak nedelje
Minja Bogavac Foto: Ivan Dinić/Nova S

Dramaturškinja Minja Bogavac objavila je na društvenim mrežama da je Apelacioni sud u Novom Sadu presudio da je nezakonito razrešena sa mesta direktorke Šabačkog pozorišta.

Bogavac je na Fejsbuku napisala da je spor trajao tri godine, a da je njen staž u Šabačkom pozorištu (u VD statusu i u mandatu) trajao dve i po.

– Pa, ako ste upravo čuli da je nešto palo, pao je kamen. Meni sa srca. Treba reći da je ovaj spor trajao pune tri godine. Moj staž u Šabačkom pozorištu (u VD statusu i u mandatu) trajao je dve i po. Sudski proces u širem smislu, ako tako mogu da nazovem „grupu sporova“ proisteklih iz ove epizode mog života, još nije završen i nije izvesno koliko će trajati. Ipak, u ovom trenutku, dokazala sam ono što mi je bilo zaista važno:

– Da nisam prevarantkinja.

– Da nisam diletantkinja.
– Da sam imala i imam kompetencije potrebne direktorki ustanove kulture.
– Da sam u Šabačkom pozorištu, radila posao za koji sam se školovala, najbolje što sam znala i mogla u datim okolnostima.
– Da nisam pravila greške koje su nanele (ili mogle da nanesu) ozbiljnu štetu ovoj instituciji…
i…
(last but not the least!)

– Da su, u vezi sa mojim mandatom, jedinu štetu institucijama, nanele lokalne vlasti, kada su me smenili, bahato i bezobrazno, bez obrazloženja i bez prilike da se izjasnim – napisala je Minja Bogavac.

Milena Minja Bogavac
Milena Minja Bogavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dramaturškinja je dodala da ne može više tako, i da je to sada i dokazano.

– Zamišljala sam da ću, ako ovakva presuda ikada stigne, biti srećna… ali, zapravo, osećam samo olakšanje, zbog toga što sam obavila svoju građansku dužnost. Jer, kada vas javno prozovu za stvari koje niste učinili, po mom osećaju za život u civilizovanom društvu, nemate samo pravo, već obavezu da se branite. Ne samo zbog sebe i svog ličnog ili profesionalnog intergiteta, već zbog svega i svih. Zbog Istine, kao takve. Moja obaveza, prema svemu i svima, ovim je u velikom delu – ispunjena. I zato, jedno #HVALA (u caps locku). To hvala je najmanje što zaslužuje gospođetina Milena Vasić, ne kao moja advokatica, nego kao prijateljica, saveznica, saborkinja, žena-stena i zmajica, bez čije stručnosti, mudrosti i poverenja ne bih istrajala. Da sutra počne svetski rat i da treba da zauzmem stranu, stala bih tamo gde stoji Milena, bez sumnje da je to pravedna strana – napisala je i zaključila:

– Što se ostalog tiče, imala bih da kažem svašta, ali tek kada budem spremna da ispričam priču, bez previše ogorčenosti i bez patetike. Do tada, samo kratko: Pobedila sam naprednjake! A to i vama preporučujem – rekla je Bogavac i pozvala sve da glasaju danas.

Bonus video: Minja Bogavac o političkoj monodrami i tragu vređanja umetnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare