Petar Peca Popović, Tatjana Nježić, Ivan Đurđević i Aleksa Vasović
Petar Peca Popović, Tatjana Nježić, Ivan Đurđević i Aleksa Vasović Foto: Privatna arhiva

"Dok neškolovani drže plastelin, mi gubimo školovane", primetio je legendarni novinar i publicista Peca Popović, govoreći o romanu "Plastelin" (Portalibris 2020.) Ivana Đurđevića, čija je promocija održana u četvrtak uveče u Kolarčevoj zadužbini.

Popović kaže da roman, kako mu ime simbolično govori, svedoči o „plastelinizaciji društva“, o procesu u kojem se ljudi i stvarnost oblikuju po volji onih koji u rukama „drže plastelin“, odnosno imaju moć.

„U središtu romana je običan mali čovek, koji bez svoje krivice biva izmanipulisan od strane sistema, uvučen i provučen kroz sve njegove mehanizme, a zatim, kada je poslužio svrsi, ostaje odbačen“, rekao je Popović i preporučio „Plastelin“ za „čitanje noću, u jednom dahu, jer uz njega sigurno nećete zaspati“.

Petar Peca Popović i Tatjana Nježić
Petar Peca Popović i Tatjana Nježić Foto: Privatna arhiva

Poznata novinarka i publicistkinja Tatjana Nježić nazvala je „Plastelin“ – „sočnom muškom knjigom“.

„Stalno se priča o toj podeli na muške i ženske romane, pa ako takva podela postoji, onda je ‘Plastelin’ prava ‘muška’ knjiga. U njoj dominiraju muški likovi, željni moći i vlasti. Ali, ne bi trebalo zaboraviti da su i moć i vlast ženskog roda“, rekla je Nježić i naglasila da „Plastelin“ govori o „silama nemerljivim vremena našeg kome je ključna odrednica ne samo odsustvo morala i vrednosnog sistema, već i njihovo proterivanje kao nepotrebnih i prevaziđenih, što se potom pretvara u virus koji doslovce kancerogeno hara“.

Promocij, Ivan Đurđević, Ivan Djurdjević, knjiga Plastelin
Foto: Privatna arhiva

Sam autor naglasio je da je „Plastelin“ kritika manipulativnog sistema isto koliko i neobrazovanog i neobaveštenog pojedinca koji dopušta da bude izmanipulisan zbog svog neznanja.

Prema njegovim rečima, inspiraciju za roman našao je baš u onome što je Peca Popović primetio na koricama romana – “ iskustvu viđenog, znanog i pretrpljenog življenja u Srbiji“.

O naslovnoj strani romana, koja je izazvala veliku pažnju, govorio je njen autor Aleksa Vasović.

„U romanu postoji deo gde glavni junak, inače vodoinstalater, sebe vidi u jednoj kapi vode koja iz česme pada na pod. Ja sam tu kap video kao bujicu, koja nosi sve pred sobom, pa i tog čoveka, jer me je upravo na to asocirao ‘Plastelin'“, Vasović.

BONUS VIDEO: Zašto je važno da čitamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar