Plasido Domingo,Foto: Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Operski pevač Plasido Domingo izvinio se ženama koje su ga optužile za seksualno uznemiravanje i neprimereno ponašanje, rekavši da preuzima punu odgovornost za svoje postupke.

Reči „Zaista mi je žao“ šokirale su soprana Luz del Alba Rubio, jednu od žena koje su optužile slavnog tenora za seksualno uznemiravanje.

„Osećam kao da smo pokorile Golijata. Više ne moramo da se bojimo da glasno govorimo“, izjavila je Rubio koja se 25. februara pridružila ženama koje su optužile Dominga za seksualno uznemiravanje i zloupotrebu moći.

Domingova izjava došla je, kako podseća AP, nakon što je istraga Američke unije, koja predstavlja većinu operskih kuća u svetu, na osnovu izjava 27 osoba zaključila da se bivši generalni direktor Vašingtonske nacionalne opere i Los Anđeles opere nedolično ponašao prema ženama zloupotrebljavajući svoj uticaj i to u periodu od najmanje dve decenije.

“Poštujem što su te žene konačno osetile da mogu da govore javno i želim da znaju da mi je zaista žao zbog bola koji sam im naneo. Preuzimam svu odgovornost za svoje postupke i iz ovog iskustva sam sazreo“, naveo je Domingo.

Luz del Alba Rubio, AP Photo/John Minchillo

Istraga je pokazala da su Domingovi prestupi podrazumevali sve od dodira preko poljubaca do noćnih poziva tokom kojih je slavni operski pevač pozivao žene u svoju rezistenciju ili ih pozivao da izađu sa njim, ali sa takvom upornošću da su neke, kako tvrde svedoci, osećale da ih progoni.

Domingo (79), čija karijera traje više od pet decenija, tokom koje se nalazio na visokim položajima, rekao je da razume da su se neke žene plašile da izraze kako se osećaju zbog brige da bi to moglo uticati negativno na njihovu karijeru.

Španski pevač je napustio Metropoliten operu u Njujorku u novembru, nakon što ga je nekoliko žena optužilo da ih je seksualno uznemiravao.