Vladimi Pištalo, Vedrana Rudan i Slavimir Stojanović Futro Foto:FoNet/Milica Vučković/Tanjug/Jadranka Ilic/Vesna Lalić/Nova.rs

Dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Pištalo, jedan od najcenjenijih domaćih književnika Laslo Vegel, jedna od najčitanijih regionalnih književnica Vedrana Rudan, mladi srpski autor Aleksandar Tanurdžić, dizajner, vizuelni umetnik i pisac Slavimir Stojanović Futro, crnogorski komičari The Books of Knjige, samo su neka od velikih imena zahvaljujući kojima će Novi Sad, u okviru Kaleidoskopa kulture, biti pretvoren u svojevrsni kaleidoskop pisane reči uz predstavljanje napoznatijih izdavača na Bazaru knjige i tradicionalnu Razmenu knjiga.

Novosadski Kaleidoskop kulture, u svom petom i najznačajnijem izdanju do sada, ulazi u treću nedelju posvećenu književnosti, koju će otvoriti dvodnevni program Grad knjige, 17. i 18. septembra, uz gostovanje aktuelnih evropskih, regionalnih i domaćih pisaca, kao i najpoznatijih izdavača.

Grad knjige, koji je kao koncept pre dve godine smešten u barokni dragulj Novog Sada, u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, ovog puta će, zbog najavljenih nepogodnih vremenskih prilika predstojećeg vikenda, biti premešten u zatvoreni prostor SPENS-a, jednog od najprepoznatljivijih novosadskih objekata.

Razmena knjiga Foto: V.Veličković

Pored velikih književnih imena, Grad knjige prožimaće i izvođačka umetnost i to zahvaljujući velikanima srpskog glumišta poput Vojislava Voje Brajovića i Zijaha Sokolovića koji će biti u nešto drugačijoj ulozi, čitajući dečje poezije i bajke, kao i Petra Božovića, kojeg će publika imati prilike da vidi u monodrami „Reče mi jedan čoek, ćeraćemo se još, kad budem mlađi“, ali i jednom od najpoznatijih slovenačkih muzičara Zorana Predina i bend „Lačni Franz“ i to na njihovoj oproštajnoj turneji. Otvaranje nedelje književnosti obuhvatiće i predstavu „Što na podu spavaš“ rađenu prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, koja će odigrana u Srpskom narodnom pozorištu.

Dvodnevni program Grada knjige će i u subotu i u nedelju biti otvoren već u popodnevim časovima, sa fokusom na najmlađe, pa će tako pored Brajovića i Sokolovića, program upotpuniti koncert hora Čarolija, pod dirigentskom palicom Leontine, nastupi dečjih horova Zvončići i Kolibri, kao i opere za decu „Crvenkapa“ i „Cvrčak i mrav“.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

Bonus video: Glumice čitaju odlomke iz knjige Milene Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar