Foto:Promo/Wikipedia

Povratak gramofonskih ploča na velika vrata, u svetu i kod nas, više nije nikakva vest, nego nova realnost. Kad smo vam to rekli prošle godine, na ovom istom mestu, ni sami nismo bili svesni da će uslediti prava poplava ponovo izdatih albuma širom bivše Jugoslavije, još uvek povezane svojim pop-kulturnim nasleđem.  Nudimo vam izbor 15 najvažnijih vinilnih reizdanja iz zemalja regiona, koja su obeležila 2023.

Dragan Ambrozić, Foto: Goran Srdanov

Josipa Lisac – “Dnevnik jedne ljubavi” (1973, Jugoton – reizdanje Croatia Records)

Foto:Wikipedia

Večno remek delo domaćeg soula i nešto najbliže konceptualnom Van Morrisonovom “Astral Weeks” čemu ćemo ikad prići. Ova emotivna hronika ljubavne veze ispričana iz femininog ugla, po mnogo čemu je revolucionarna i danas, jer neočekivano jasno mapira društvenu poziciju žene, njena nadanja i strahove. Nije čudo da su Josipu Lisac uvek smatrali otpadnicom od uobičajenih normi!

O jednoj mladosti

YU grupa – “YU grupa” (1973, Jugoton – reizdanje Croatia Records)

Yu grupa

Debi ovdašnjih hard rock bogova zaslužuje epitet legendarnog. U to doba niko nije verovao da rokenrol priča može biti ispričana na našem jeziku, pa još u long plej izdanju, te je iznenađenje tim bilo veće. “Čudna šuma” i “Crni leptir” ostaju kao klasici za sva vremena, a ovaj album beogradske YU grupe jedan od prvih ozbiljnih i relevantnih rok iskaza u ovim krajevima.

Čudna šuma

Električni orgazam – “Warszawa ’81” (Jugoton, 1982 – reizdanje Croatia Records)

Foto:Wikipedia

Električni orgazam – “Les Chansones Populaires” (Jugoton, 1983- reizdanje Croatia Records)

Foto:Wikipedia

Dva neobična izdanja (“oddities”) koja zaokružuju priču o avanturi beogradskog new wavea. Prvi je prošireno koncertno izdanje nastalo na turneji po Poljskoj daleke 1981, i najbolji dokument o njihovom prvobitnom furioznom zvuku, a drugi je kolekcija obrada koja otkriva mnogo toga o poreklu i muzičkim inspiracijama “beogradske alternativne scene”, od Davida Bowiea preko Velvet Underground do T Rex – neka vrsta najave potonjeg zaokreta ovog benda ka glam rocku.

Locomotion

Termiti – “LP ploča Vjeran pas” (Dallas Records, prvo izdanje na kompakt disku 1996 – reizdanje Dallas Records)

Foto:WIkipedia

Važni novotalasni bend iz Rijeke nije imao tu sreću da objavi sopstveni dugosvirajući vinil dok je još radio. Štaviše, i ovo izdanje na kome su sabrani svi njihovi postojeći snimci, prvobitno se pojavilo kao kompakt disk, uprkos nazivu – a tek sad kad gramofonska ploča. Punk sa klavijaturama čija energija i povremena srednjoškolska naivnost paradoksalno čine da ovaj bend i dalje zvuči savremeno – poslušajte samo poruku numere “Mama, s razlogom se brineš”. Naslovna “Vjeran pas” ostaje himna za sva vremena, dovoljno je puta rečeno.

Vjeran pas

Animatori – “Anđeli nas zovu da im skinemo krila” (1983, Jugoton – reizdanje Croatia Records)

Foto:Wikipedia

Veoma dobri prvi album danas pomalo zaboravljenog pop sastava. Ovde se krije par klasika koji se i danas vrte na žurkama, ali malo je onih koji znaju ko je njihov autor: Krešimir Blažević, ulični poeta iz Slavonskog Broda, čija zaostavština je i danas pravo malo blago. “Anđeli nas čekaju da im skinemo krila” i “Ljeto nam se vratilo” i sad zvuče jednako oduševljavajuće poletno kao kad smo ih prvi put čuli – za koliko još 40 godina starih pesama to možete da kažete?

Anđeli nas zovu da im skinemo krila

Haustor – “Bolero” (1985, Jugoton – reizdanje Croatia Records)

Foto:Wikipedia

Trenutak kad je art-rock u verziji Haustora postao pop. “Ena” i “Šejn” su pretvorile Darka Rundeka u solo zvezdu i dale mu priliku da kasnije izgradi sopstvenu karijeru. “Šal od svile” i “Sejmeni” sačuvali su očekivanu romantičnu mistiku, za verne stare fanove. Album koji je uspešno predstavio zagrebačke novotalasne heroje nekoj novoj publici i obezbedio im dugovečnost.

Šejn

Leb i sol – “Kao kakao” (1987, Jugoton – reizdanje Croatia Records)

Foto:Wikipedia

Hajde što je ovo najkomercijalnija ploča Vlatka Stefanovskog i drugova, nešto najbliže punokrvnom mainstreamu što su ikad došli – nego je u pitanju fantastična mainstream stilizacija.

“Čuvam noć od budnih” je pesma koja miri sve trendove, raspoloženja i ljudske karaktere – u njenoj stvarnosti svako može da se nađe.

Suvišno je reći da i dalje živimo u mutnim vremenima koja su tad počela, kao što kaže naslovna pesma, jer sve oko nas je i dalje “kao kakao”.

Čuvam noć od budnih

La strada – “Uživo 1987.” (prvo izdanje Odličan hrčak 2023)

Foto:Wikipedia

Ovo je zapravo premijera, a ne reizdanje – u pitanju su koncertni snimci što beleže mnoge neobjavljene pesme grupe La strada, koje sad po prvi put čujemo. Mada je debi album bio remek delo, njihov drugi studijski nikad nije izašao, te je ovo jedinstveno svedočanstvo o poslednjim danima gitarskih art-pop genija, predvođenih Slobodanom Tišmom, kasnije proslavljenim dobitnikom NIN-ove književne nagrade.

Usamljeni vozač

Borghesia – “Ogolelo mesto” (1988, ZKP RTV Ljubljana / Založba FV – reizdanje Matrix Musik)

Foto:Wikipedia

Oproštaj od SFR Jugoslavije na ambicioznom albumu ljubljanskih dark-elektro pionira. Svakako njihov najkompletniji projekat, militantni i mračni body electro zvuk koji još uvek zvuči emotivno. Čisto da se podsetimo kako je društveni angažman nekada bio integralni deo pop kulture.

Goli, uniformirani, mrtvi

Vještice – “Totalno drukčiji od drugih” (1989, Jugoton – reizdanje Croatia Records)

Foto:Wikipedia

Zagrebačka alternativna supergrupa u kojoj su se našli sastojci Azre, Filma i Haustora, na iznenađujuće pitkom reggae-afro-latino projektu, koji sa lakoćom izmamljuje osmehe svojom zaraznom pozitivnošću. Boris Lajner (bubnjevi), Maks Vilson (r. Mladen Juričić, gitara, ukulele) i Srđan Saher (bas), na kraju su možda mogli više zajedno, ali mogli smo i svi mi.

Totalno drukčiji od drugih

Dino Dvornik – “Dino Dvornik” (1989, Jugoton – reizdanje Croatia Records)

Foto:Wikipedia

Malo ljudi je ozbiljno shvatalo Dina Dvornika kad je počinjao sa splitskom grupom Kineski zid. Ipak, njegov debi solo album, koji je utemeljio dalmatinski klupski funk, ispostavio se kao jedna od najticajnijih ploča na ovim prostorima. Značaj mu je od tad rastao iz godine u godinu, dok nije postao referentna tačka cele savremene eks-jugoslovenske pop škole.

Ti si mi u mislima

Hladno pivo – “Džinovski” (1992, Croatia Records / T.R.I.P.  – reizdanje Croatia Records)

Foto:Wikipedia

Najbolji punk rock iz grada Zagreba nakon debija Prljavog kazališta. Nabrajanje uticaja na eksplozivnom prvom albumu ovog benda iz Gajnica nije bitno, jer su svi uspešno prevedeni na lokalni ulični sleng i utkani u uličnu mitologiju, nalik debiju Zabranjenog pušenja svojevremeno. Uostalom, kad ti je izvršni producent Aleksandar Dragaš, ne možeš da promašiš mesto u istoriji.

Pjevajte nešto ljubavno

Majke – “Razdor” (1993, Croatia Records / T.R.I.P. – reizdanje Croatia Records)

Foto:Wikipedia

Drugi album vinkovačkih Majki bio je trenutak kad su se etablirali kao najbolja rok grupa u Hrvatskoj. To su ostali i do danas. Darkerski Partibrejkersi došli su konačno na svoje sa pesmom “Krvarim od dosade”, jednim od najboljih ovdašnjih rokenrol iskaza, pesmom koja definiše naše doba i ovo mesto na kome tavorimo.

Krvarim od dosade

Boye – “Se ne boje!” (1993, Doranit Enterprises – reizdanje Odličan hrčak)

Foto:Promo

Sjajni treći album novosadskih Boya, nikad ranije objavljen na vinilu, svojevremeno ploča godine u časopisu “Ritam”. Da je bilo sreće, ovo izdanje bi bilo opštepriznato kao alternativni rok klasik širom bivše države, ali ni bend ni država nisu imali sreće za života. “Boye se ne boje” tako ostaje ploča vredna svakog otkrivanja, zbog i danas moderne produkcije i pesama, i napokon – kao brilijantna preteča svih hrabrih ženskih glasova na rok sceni.

Moraću se boriti

Bonus video: Exit

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar