Foto: Vesna Lalić

Književnik i laureat NIN-ove nagrade Saša Ilić dobio je sudsku presudu protiv dnevnog lista "Kurir", preneo je NUNS.

Presudom Višeg suda u Beogradu utvrđeno je da je list „Kurir“, objavljivanjem intervjua doktora Igora Perišića u propagandnoj opremi, kojim optužuje autora romana „Pas i kontrabas“, nagrađenog NIN-ovom nagradom, da je „ratni huškač, pobornik ratne ideologije, nemira i stradanja na Balkanu“, povredio tužiočevu čast i ugled.

Iznesene optužbe protiv pisca Saše Ilića „predstavljaju neistinitu tvrdnju o tužiocu, te da su takve informacije leziono podobne da povrede imenovanog“, navodi se u obrazloženju presude, stoji na sajtu NUNS-a. Te neistinite tvrdnje, kako se dalje navodi „kao takve podležu Zakonu o javnom informisanju i medijima, kao i čl. 189 stav 2 i čl. 200 Zakona o obligacionim odnosima“.

List Kurir i njegovi urednici „postupili su sa namerom senzacionalizma“ zbog čega su dužni da na svojim stranicama objave ishod presude bez komentara, kao i da isplate dosuđenu naknadu nematerijalne štete.

Podsetimo, Saša Ilić je 66. laureat NIN-ove nagrade za roman godine za delo „Pas i kontrabas“, a dodeljivanje nagrade piscu početkom prošle godine pratila je žučna polemika u javnosti.

Ilić, rođen 1972. godine u Jagodini je još svojom prvom (samostalnom) knjigom „Predosećanje građanskog rata“ iskazao se kao zreo pripovedački glas a usledili su romani „Berlinsko okno“ (2005) i „Pad Kolumbije“ (2010), koji je autor povukao iz konkurencije za NIN-ovu nagradu, a potom zbirke priča „Dušanovac. Pošta“ (2015) i „Lov na ježeve“ iste godine. Za roman „Pas i kontrabas“ nagrađen je NIN-ovom nagradom za najbolji roman u 2019. godini što je bilo iznenađenje za one koji nisu čitali njegova ranija dela. A dodelu je pratila i žustra polemika u kojoj se nisu štedele ni uvrede upućene žiriju i laureatu, na šta je Ilić ovako reagovao u razgovoru za Nova.rs:

– Interesovanje za naše knjige je rapidno poraslo, naročito posle hajke povedene protiv NIN-ove nagrade, koja je pomogla mom romanu.

Bonus video:

Josifovski: Pomoć kulturi samo u vidu tapšanja po ramenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar