Petar Božović Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Hadži Petar Božović proglašen je večeras dobitnikom nagrade Gran pri "Naisa" na završnoj večeri 58. Festivala glumačkih ostvarenja igranog fillma "Filmski susreti" u Nišu. Odlukom stručnog žirija koji su činili Nada Blam, Branislav Lečić Leka i Vladica Milosavljević, najviše priznanje niškog glumačkog festivala pripalo mu je za ulogu Joksima u filmu „Usta puna zemlje“

Božović je prilikom dodele nagrade rekao da je iznenađen i da kada je to čuo „umalo nije naručio kombi“.

„Ovo što izgleda malo je zapravo veliko i ogromno. Zato želim da osećanja iz svoga srca podelim sa ljudima grada slavne istorije, sa ljudima velikog srca. Taj grad je Niš, a ljudi su Nišlije“, rekao je Božović.

Nagradu „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu dobio je Denis Murić za ulogu Zizija u „Indigo Kristalu“, a „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Jovani Stojiljković za ulogu Vere u filmu „Vera“.

Denis Murić Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Murić je, zahvaljujući žiriju za nagradu i publici koja je svih proteklih večeri pratila filmove na Letnjoj pozornici rekao da su „Filmski susreti“ od njega i od mnogih drugih glumaca u Srbiji, zapravo napravili glumce.

„Ja sam sa ovog festivala nekako krenuo i uvek se rado vratim. Zahvaljujem se reditelju Luki Mihailoviću koji je napisao ulogu za mene u „Indigo kristalu“, izjavio je Murić

Povelja za izuzetnu žensku ulogu pripala je Mariji Bikić za ulogu Jele u filmu „Oluja, a povelja za izuzetnu mušku ulogu pripala je Milošu Timotijeviću za ulogu Aljoše u „Tragu divljači“.

Nagradu za žensku epizodnu ulogu dobila je Tanja Pjevac za ulogu Snežane u filmu „Manja“ Nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu podelili su Ninoslav Ćulum i Vladimir Maksimović za uloge blizanaca Petra i Pavla u filmu „Ovuda će proći put“.

Tanja Pjevac Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Najbolji debitant po oceni žirija je Andrej Nježić, za ulogu Miše u filmu „Svilen konac“.

Dobitnici specijalnog priznanja „Filmskih susreta“ su Jana Ivanović koja je glumila Katarinu u filmu „Što se bore misli moje“ i Stefan Jeftović za ulogu u filmu „Ko živ ko mrtav“.

Na ovogodišnjem, 58. Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u takmičarskom delu prikazano je 14 filmova od 21 prijavljenog.

Već po tradiciji na završnoj večeri „Filmskih susreta“ uručena je i nagrada Blica i „Kontrast studija“ glumcu koji je u protekloj godini dao veliki doprinos razvoju humora u srpskoj kinematografiji. Ovoga puta je to Slobodan Boda Ninković.

Slobodan Boda Ninković, Dafina Dostanić i Radoš Bajić Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Ovo mi je jedna od navrednijih nagrada, ali bi je rado zamenio za situaciju da je Milorad Mandić Manda ovde sa nama. Mi smo klasići i privatno smo se družili. Mi stariji vrlo dobro znamo ko je, kakav je bio Manda. On će živeti sa nama dok god mi budemo trajali. Ova nagrada jeste odlična ideja i odlična prilika da se mlađi zaista potrude, da potrude ime Milorad Mandić Manda“, rekao je popularni Boda.

Glumac Radoš Bajić osudio je sa scene Letnje pozornice bojkot festivala od strane pojedinih glumaca.

„Jesam predlagač nagrade, ali da je trebalo da bude neko drugi večeras na Letnoj pozornici. Međutim, kada sam na početku festivala video jednu vrlo ružnu sliku, kada sam video da jedan broj mojih uvaženih i dragih kolega bojkotuju ovu veličanstvenu, fascinantnu svečanost u slavu glumačke umetnost, shvatio sam da moram biti ovde, kako bi podržao vas i ovaj izuzetno značajni festival. Osim sujete, nadmenosti i licemerja, ne postoji ni jedan opravdan razlog da se bojkotuje festival koji je starijim kolegama krucijalno doprineo razvoju karijera“, rekao je Bajić.

On se zahvalio gradu Nišu, Niškom kulturnom centru, građanima Niša i Udruženju filmskih glumaca Srbije na odlično organizovanim „Fillmskim susretima“.

Osnivači festivala su grad Niš i Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS), a organizatori su Nišku kulturni centar i pomenuto udruženje.

Zbog sukoba između dva glumačka udruženja (Udruženja filmskih glumaca Srbije i Glumačke organizacije Srbije) pojedini glumci bojkotovali su festival u Nišu, pa se za pojedine filmove niškoj publici poklanjao mali broj glumaca, a filmovi „Trag divljači“ i „Da li ste videli ovu ženu“ prikazani su bez prisustva glumaca. Glumaca iz pomenutih filmova nije bilo ni na dodeli nagrada.

Filmski susreti su završeni prikazivanjem gostujućih filmova „Narodni glumac“, režisera Vladimira Ristić i „Prihvati ili odbij“ u režiji Božidara Pešića.

Bonus video: Stevan Filipović o regionalnim i društvenim tenzijama na temeljima filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar