Petar Benčina Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Odavno je postalo nepodnošljivo. Ali kada vam dirnu u decu, ma koliki pacifista bili, i sami postajete opasni. Tada se plašite sami sebe i svoje reakcije, kaže u intervjuu za novi "NIN" Petar Benčina, glumac i profesor Fakulteta dramskih umetnosti, čija je supruga Tamara Dragičević, ali i cela porodica, zasuta pretnjama smrću.

Pretnje vašoj porodici stigle su nakon protesta Srbija protiv nasilja?

– Da, što manje-više nismo ni uzimali u obzir. Ali u trenutku kada su pretnje usmerili ka našoj deci, u tragičnoj situaciji u društvu, nakon dva masakra i dvadesetoro ubijene dece, te pretnje tretiram strašno ozbiljno. Tolerantan sam po prirodi, ali kada su pretnje kulminirale ka deci sa preciznim informacijama gde će se tog dana nalaziti, morao sam da reagujem…

Koliko smo daleko od zdravog društva govori činjenica da su više puta ponovljene pretnje vašoj ćerki, supruzi…?

– Da. Poslednji put kada je bila na ekskurziji na Rudniku, iako su prethodne prijavljene VTK MUP Srbije. Ja, krajnje tolerantan čovek, prestao sam da verujem ikome i odlučio sam da sam zaštitim svoje dete. Otišao sam po nju i doveo je kući.

To nije jedina pretnja?

– Pre toga je bila pretnja uz tačno navedeno vreme, mesto i događaj na kom treba moja ćerka da se pojavi. I to je nastavljeno. Policija nije reagovala.

I rekli ste, ne osećate strah od drugih, već se plašite samog sebe. Plašite se sopstvene reakcije?

– Nisam nasilni tip, govorio sam vam o sopstvenom odrastanju, ultimativno sam bio i sada sam protiv nasilja i zauvek ću biti. Ali kada te institucije ostave na horizontu bez pravde i sugerišu time da treba sam da uzmeš pravdu u svoju ruke, i zaštitiš sam sebe i svoju porodicu, svašta ti u tim trenucima pada na pamet. Uplašim sam sebe šta bih mogao da uradim. Jer nasilje ne rađa samo strah, već implicira novo nasilje. Iluzija je da će pretnje nekoga ućutkati i zastrašiti, moje osećanje govori da to samo multiplicira novo nasilje.

To je ono što je opasno i to je ono čega se plašim. Plašim se sebe i sopstvene reakcije u ovakvim društvenim okolnostima kada mi je porodica ugrožena. I to više nije pitanje ni samo moje dece i moje porodice, u pitanju su sva deca i ona moraju biti zaštićena u ovom društvu, u ambijentu u kojem je nasilje hobi. To je ono što smo pokušavali svim snagama i naporima da promenimo na protestima.

Pretnje su došle zbog učešća vaše supruge glumice Tamare Dragičević i vas upravo u protestima Srbija protiv nasilja?

– Da. I to povodom dva krvava masakra, ubistva dvadesetoro dece.

I, evo kako se ta spirala nasilja ne zaustavlja. Ko je odgovoran?

– Neadekvatne mere, decenijsko nesankcionisanje nasilja, nasilja kao narativa, kao principa, relativizovanja nasilja… Sve to šalje poruku da je nasilje pitanje afiniteta – želiš ili ne time da se baviš. Društvo i institucije ne smeju nasilje ostaviti kao pitanje slobode izbora. Jer nije to onda društvo slobode, već haosa. Kada nema institucija, ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke. To je ono čega se svi plašimo jer niko ne želi haos, anarhiju, niti da stvari budu prepuštene uličnom besu.

Opširnije čitajte u novom broju „NIN-a“

Bonus video: Podcast Snaga uma i Petar Benčina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar