Foto:FARRELL / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia; Harry Goodwin / Shutterstock Editorial / Profimedia;YOHAN BONNET / AFP / Profimedia; Detroit Free Press Archives / Zuma Press / Profimedia; Privatna arhiva

Rat između Rusije i Ukrajine je počeo, ukrajinski gradovi gore, a mi sa ovih prostora dobro znamo kako je kad gore gradovi. Donosimo vam pet najboljih antiratnih pesama po našem izboru, naravno, ovo je samo jedna od ko zna koliko mogućih lista. Tu su Marvin Gaye, John Lennon, Manic Street Preachers, Cranberries i naši Rimtutituki.

Uvek je u istoriji bilo antiratnih pesama jer je uvek bilo ratova, ali verovatno je tek sa rokenrolom i ratom u Vijetnamu to prepoznato kao fenomen za sebe. Period 60-ih i 70-ih prošlog veka je sigurno period sa najvećim brojem antiratnih pesama i iluzijama mladih ljudi da će zavladati mir u svetu. Kasnije je ta energija splasla, a ratovi po svetu su se nastavili. Međutim, potreba muzičara da prave antiratne pesme nikada neće prestati…

Marvin Gaye, “What’s Going On”

“What’s Going On” je konceptualni album sa većinom numera koje se prelivaju jedna u drugu. Narativ koji uspostavljaju pesme ispričan je iz ugla vijetnamskog veterana koji se vraća u svoju domovinu da bi bio svedok mržnje, patnje i nepravde. Introspektivni tekst istražuje teme zloupotrebe droga, siromaštva i rata u Vijetnamu. Takođe je zaslužan za podizanje svesti o ekološkim pitanjima. Kritičar Erik Henderson iz “Slant” magazina je izjavio da je naslovna pesma imala „razumljivo tugaljiv ton“ kao odgovor na posledice kontrakulturnih pokreta iz kasnih 1960-ih. Henderson je takođe napisao da je „Marvinov izbor bio da naglasi humanost, umesto da opisuje sumorne slike uništenja i razočaranja, karakterističan za taj album.”

Plastic Ono Band, “Give Peace A Chance”

„Give Peace a Chance“ je antiratna pesma koju je napisao John Lennon, a izveo ju je sa Joko Ono u Montrealu u Kanadi. Izdata je kao singl u julu 1969. za projekat Plastic Ono Band za Apple Records. To je prvi solo singl koji je izdao Lennon, objavljen dok je još bio član Beatles-a. Pesma je postala himna američkog antiratnog pokreta tokom 70-ih. Došla je 14. mesto na Billboard Hot 100 i drugo mesto na britanskoj listi singlova.

Manic Street Preachers,  “If You Tolerate This Your Children Will Be Next”

Pesma je objavljena 24. avgusta 1998. u izdanju Epic Records-a kao prvi singl sa njihovog petog studijskog albuma “This Is My Truth Tell Me Yours”. Pesma je inspirisana Španskim građanskim ratom i idealizmom velških dobrovoljaca koji su se pridružili levičarskim internacionalnim brigadama koje su se borile za Špansku Republiku protiv vojnih pobunjenika Fransiska Franka. Pesma je dobila ime po republikanskom propagandnom plakatu tog vremena napisanom na engleskom jeziku i na kojem je prikazana fotografija mrtvog malog deteta koje su ubili fašisti, pod nebom punim aviona bombardera, sa upozorenjem napisanim na dnu, po kojem se zove pesma.

The Cranberries, „Zombie”

„Zombi“ je protestna pesma irskog alternativnog rok benda Cranberries, koju je napisala pevačica Dolores O’Riordan u znak sećanja na Džonatana Bola i Tima Parija, koji su ubijeni u bombaškim napadima IRA-e na Varington 1993. godine u Engleskoj. Objavljen je 19. septembra 1994. kao vodeći singl sa njihovog drugog studijskog albuma “No Need to Argue”, dve nedelje pre objavljivanja albuma. Muzički kritičari su odavno prepoznali „Zombi“ kao „remek-delo alternativnog roka“. Tokom perioda od preko 30 godina sukoba, više od 10.000 bombaških napada izvršeno je u Severnoj Irskoj, Republici Irskoj i Engleskoj, u oružanom sukobu između IRA-a (paravojna Irska republikanska armija) i britanskih bezbednosnih snaga.

Rimtutituki, “Slušaj ‘vamo”

Za dva meseca biće 30 godina otkako je superbend Rimtutituki, sastavljen od članova Električnog orgazma, Ekatarine Velike i Partibrejkersa, u kamionu na beogradskim ulicama zapevao „Mir, brate, mir!“. Pesma kojom je Rimtutituki podigao glas zapravo se zove „Slušaj ‘vamo“ i ostala je kao simbol jednog pokušaja suprostavljanja mržnji i ratnohuškačkom ludilu koju je zahvatalo sve republike tadašnje Jugoslavije.

Bonus video: Pripreme pred koncert posvećen Dragoljubu Đuričiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar