Nikola Vujčić Foto: Wikipedia/Miljko J. Radanović

Tradiocionalno priznanje "Žička hrisovulja" pripašće ove godine pesniku Nikoli Vujčiću, saopštili su organizatori duhovnog sabora "Preobraženje".

Žiri Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje“, koji će se ovoga leta održati po 30. put u Kraljevu i manastiru Žiči, odlučio je da se ovogodišnja „Žička hrisovulja“, kao najviše priznanje Sabora, dodeli pesniku Nikoli Vujčiću.
U obrazloženju žirija navodi se da pesnika iz Beograda odlikuje „poezija svedenog jezika u traganju za jedinom reči“.
Ovo značajno književno priznanje koje podrazumeva unikatnu „zlatopečatenu povelju“ i ikonu Preobraženja biće, u skladu sa tradicijom, uručeno dobitniku na sam dan Preobraženja Gospodnjeg – 19. avgusta, pod svodovima Spasove crkve u srednjovekovnom manastiru Žiča.Osim književnih večeri i drugih kulturno-umetničkih manifestacija tokom Sabora, poeziji laureata biće posvećen i zbornik radova sa „okrulog stola“ književnih kritičara koji se takođe održava u okviru Žičkog duhovnog sabora.

Nikola Vujčić rođen je 1956. godine u Velikoj Graduši, na Baniji. Diplomirao je književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde i danas živi i radi. Pesme su mu prevođene na 14 jezika, dok se i sam pesnik bavi prevođenjem – poezije sa ruskog. Vujčić je, takođe, višestruki dobitnik književnih nagrada.