Foto:Promo/Singidunum/Olivera Inđić.com

Izložba pod nazivom "Perpetuum i ja", kostimografkinje Ide Ignjatović biće otvorena 11. oktobra u beogradskoj maloj galeriji "Singidunum" u 19 časova. Ovo je prva samostalna izložba umetnice koja je sa scene zašla u onaj svet iza kulisa i karijeru balerine zamenila kostimografijom ne razdvajajući ove dve ljubavi i tako svoje talente nastavila da daruje teatru.

U najavi izložbe stoje reči autorke:

Foto:Promo/Galerija Singidunum

– Trupa „Perpetuum dance“ koju vodi koreograf Svetlana Đurović i ja „igramo“ zajedno već deset godina… a sve je počelo davno, od jednih sasvim malih, vilinskih krila za predstavu „Vilis“. Našem poznanstvu i saradnji kumovala je Smiljana Stokić, solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, sada i izvršni direktor baletskog sektora. Ja, po vokaciji nekada takođe balerina, nakon igračke karijere kroz svet pozorišta nastavila sam da „plivam“ s druge strane scene – kao kostimograf, uglavnom baletskih predstava. Ta prva, mala saradanja bila i neki vid opipavanja, procenjivanja, upoznavanja. S vremenom je sve preraslo u skladan odnos, pun poverenja, prožet preplitanjem i nadogradnjom ideja. Svetlana i ja od 2012. do danas realizovale smo zajedno predstave savremenog baletskog izraza: „Zen – ni reč, ni ćutnja…“, „Hurry up!“, „Treći prostor“, „Soul Societi“ (spisak malih dobrota) i „San smešnog čoveka“ … I tako dođosmo do deset godina saradnje. Mada su nam sredstva uvek krajnje oskudna i ograničena, uspevamo da dovijajući se postignemo zamišljeno.

Foto:Promo/Galerija Singidunum

Kako je istakla Ida, posebno je zanimljivo da u ovim projektima nije tipičan kostimograf, onaj koji osmisli ideju, pa nadgleda i prati realizaciju koju drugi izvodi.

– Zbog toga za mene ovi projekti imaju posebnu draž. Jer sama svojim rukama „mesim“ svaki kostim. Desi se čak da me i nedostatak materijala i sredstava podstakne da problem rešim na još zanimljiviji način. Na izložbi se mogu videti probrane fotografije i deo kostima iz pomenutih predstava kao deo njihove magije. Tu su i tekstovi Svetlane Đurović kojima su predstave bile propraćene, kao i svedeni performans devojaka iz trupe. Podrazumevam izazov da posetilac ove izložbe ostvari jedan nov, dodatni doživljaj koji bez nje ne bi bio moguć – kaže Ignjatovićeva.

Foto:Promo/Galerija Singidunum

Izložba traje do 19. oktobra.

Bonus video: Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar