Foto: Promo/msub

U Salonu Muzeja savremene umetnosti u toku je izložba pod nazivom „Prepreka ili prag” performans umetnice Sanja Latinović. Postavka traje do 31. avgusta.

Koncepcijski izložba je osmišljena kao revizija dosadašnje umetničine prakse. Prvi put objedinjeno i na izvestan način sistematizovano vizuelno pariraju i sagledavaju se njene ujednačene a opet različite izvedbe kao misli o prirodi, izrazu i temama performans akcija, kaže se u saopštenju.

Na izložbi će biti prikazano pet do sada izvedenih ključnih javnih performansa u formatu video dokumentacije (Akvarijum, Otklon, Do not cross, Ispred zida, Movements: White), dva video performansa – jedan realizovan na master klasu Marine Abramović (Napuštena), drugi pod nazivom Ptica, te pet instalacija koje podrazumevaju materijalne post festum ostatke izvedbi ali i koncepcijski se mogu razmatrati na nivou umetničkog objekta.

Pri kraju izložbe biće izveden kolektivni performans Movements: White koji je umetnica zajedno osmislila sa umetnikom Rankom Đankovićem, ovo je njihov prvi zajednički rad izveden 2012. godine. Tokom izložbe organizovaće se vođenje, razgovor sa umetnicom ali i širi dijalog usmeren specifično na njene kolektivne akcije i saradnje.

Sanja Latinović (1983) završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek vajarstvo. Master studije je završila 2016, Odsek performans, na HKB Bern, Švajcarska. Iako po vokaciji vajarka Sanja Latinović svoj rad uglavnom fokusira na performansu, videu i foto dokumentaciji, birajući ih kao polja umetničkog izraza kroz koje preispituje i sam medij skulpture istražujući njegove transformativne potencijale u relacijama materija – prostor – forma – ideja.

Bonus video: Luna park: Recept za Suzovaču – rakiju od suza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar