Foto: Instagram/zenadruid

Performansima Anastasije Pavić, Bojane Branković i Maje Simišić sinoć je u beogradskoj galeriji U10 otvorena izložba "Under Your Gaze".

Kada je galerija U10 raspisala konkurs za projekat Podijum namenjen mladim profesionalcima koji teže kolektivnom delovanju stručni tim galerije odabrao je nekoliko umetnika koji se predstavljaju na prvoj u nizu izložbi, otvorenoj sinoć i naslovljenoj „Under your gaze“.

Na postavci, koja će biti otvorena do 28. jula, učestvuju: Alma Gačanin, Anastasija Pavić, Đurđina Samardžić, Maja Halilović, Bojana Branković, Kemil Bekteši i Maja Simišić, a kustoskinja je Jovana Trifuljesko.

Otvaranje postavke sinoć su uveličali performansi Anastasije Pavić, Bojane Branković i Maje Simišić, a naročito je upečatljiv bio onaj koji je izvela Brankovićeva.

Sama tema izložbe problematizuje muški pogled, ukazujući da koliko god žena bila snažna, nezavisna, gruba, nežna, osećajna, služi isključivo kao stavka koja će pokrenuti muškarca da nešto shvati o sebi. Na pitanje „Šta pokreće ženu“, podseća se da je žensko telo od praistorijskih predaka do porno zvezda, uvek služilo muškom pogledu. I da je žena, zapravo, samo nosilac materice koju treba ispuniti.

Izložba podseća i na reči Margaret Atvud koja je jednom prilikom rekla:

„Muškarci me često pitaju zašto su ženski likovi u mojim romanima toliko paranoični. Ja to ne bih nazvala paranojom, već prepoznavanjem svog položaja u svetu“.

Tu se, kako je navedeno, i javlja problem kojim se bavi izložba „Under your gaze“, problem izloženosti tuđem pogledu u svakom momentu.

Bojana Branković performans

Kako se na nas odražava seksualizacija ženskog tela, bez obzira na kontekst u kojem se ono nalazi? Koja je razlika između pogleda divljenja i predatorskog pogleda? Da li je uopšte ima, i da li je ona važna kada ste posmatrani? Postoji zadovoljstvo sa obe strane pogleda. Ali kada je pogled sistematizovan, da li smeš da u njemu ne uživaš, pitaju se umetnici.

U tom kontekstu Bojana Branković je postavila ogledalce na predeo svoje materice, u kom su posetioci izložbe mogli da se ogledaju, slikaju sa svojim telefonima.

Bojana Branković peeformans U10

„Ogledalce moje reci na svetu ko je…“

Bonus video: Vorhol, otac pop-arta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare