Foto: Promo/ULUS

"Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima" naziv je predavanja-performansa Vladimira Bjeličića zakazanog za petak, 12. jun od 18 sati u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

Polazeći od pitanja – pripadamo li mi biljkama ili one nama i da li je takva komunikacija među vrstama moguća u svetu zasićenom zastrašujućim prisustvom kapitala, Vladimir Bjeličić će izvesti ovaj petnaestominutni performans-predavanje, saopšteno je iz ULUS-a u okviru čije „Prolećne izložbe 2020“ će performans biti održan.

„Primarni fokus projekta bio je ispitivanje položaja radnika u odnosu na biljke koje ih okružuju, te ispitivanje toga šta može proizaći iz ove neobične interakcije; možda samo mogućno stvaranja utopije, spokoja i kontemplacije ili izgradnje različitih ideoloških i socijalnih modela koji se odnose na koncepte ne-rada i post-rada koji istovremeno dovode u pitanje kapitalističke grehe kao što su lenjost i dokolica“, naveo je Vladimir Bjeličić između ostalog u konceptu svog performansa.

„Projekat ‘Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima’ započet je 2018. godine u okviru dvomesečnog rezidencijalnog boravka Q21 u Beču i predstavljen u obliku jednočasovnog predavanja-performansa na engleskom jeziku u botaničkoj bašti Muzeja Belvedere, a 2019. u obliku petnaestominutnog izdanja u okviru 4. Jesenjeg salona u Berlinu, u teatru Maksim Gorki. Težište ovog izvođenja bilo je vezano za načine na koje biljke bivaju instrumentalizovane u savremenim političkim/ideološkim diskursima koji se tiču promišljanja značenja i značaja naciona”, saopštili su organizatori iz ULUS-a, dodajući da će predavanje-performans premijerno biti izvedeno na srpskom i „dopunjeno opažanjima vezanim za lokalni kontekst“.

„Prolećna izložba 2020“ biće otvorena do 26. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar