Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u filmu "Nečista krv". Foto: This and That produkcija

Film "Nečista krv - greh predaka" Milutina Petrovića, imaće svetsku premijeru večeras (21) u okviru glavnog takmičarskog programa Festivala evropskog filma Palić. Projekcija će biti održana na Letnjoj pozornici na Paliću nakon čega će se publici pokloniti ekipa filma - reditelj Milutin Petrović, glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi, saopštili su organizatori.

„Nečista krv – greh predaka” prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj status i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv“.

Film je snimljen na osnovu davno izgubljenog scenarija reditelja Vojslava Nanovića, nastalog po motivima dela Bore Stankovića koji su Bjelogrlić i dramaturškinja Bojana Andrić pronašli u skladištu starih papira. Novu adaptaciju je uradila Milena Marković.

Petrović je rekao Palićkom „Filmskom žurnalu“ da je scenario sačuvan kao jedna požutela kopija iz vremena kad je seriju pripremao reditelj Žika Pavlović.

Milutin Petrović Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

„Znao sam da je  Miša Radivojević pričao da je to najbolji scenario koji je pročitao. Bio sam šokiran kada sam shvatio da je scenario, pisan sedamdesetih godina prošlog veka, i dalje vredan realizacije“.

Reditelj je dodao da je ovaj film „srpski vestern na južnjački način“ jer je sredina 19. veka vreme najviše filmovano u okvirima vesterna, i onda „ne možeš da izbegneš vezu sa klasicima istorije filma“, kakve su snimali reditelji Džon Ford i Sem Pekimpo.

Nakon svetske premijere na Festivalu evropskog filma Palić, „Nečista krv – greh predaka” započinje festivalski život u Srbiji i regionu, a beogradska premijera zakazana za 24. avgust u Kombank dvorani.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar