Sajam knjiga uručenje nagrada

Dve kuće dele Nagradu za izdavača godine - Prometej i Pravoslavna reč, a Službeni glasnik ovenčan je priznanjima za izdavački poduhvat godine, saopštili su organizatori 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Tradicionalno na Sajmu knjiga, petog dana ove manifestacije, proglašeni su laureati. Žiri 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga razmatrao je i ocenio izdavačku produkciju u kategorijama za koje se dodeljuju priznanja.

Sajam knjiga Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ovogodišnji žiri koji je radio u sastavu: Zlata Bojović, predsednik, Anđelka Cvijić, Dragan Simeunović i Bojan Jović, odlučio je da nagradu za Izdavača godine u 2022. dodeli ravnopravno izdavačkim kućama Prometej iz Novog Sada I Pravoslavna reč, takože iz Novog Sada.

Na svečanosti uručenja nagrada na Sajmu knjiga, Nagradu za izdavački poduhvat godine dobio je Službeni glasnik za izdanja „Sabrana dela Franca Kafke“ i „Sabrana dela Stanislava Krakova“.

Sajam knjiga Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Najbolji izdavač iz regiona je Akademija nauka Republike Srpske za ediciju „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima“, a iz dijaspore Matica srpska, Društvo članova iz Crne Gore za knjigu „Crna Gora kroz istorijska dokumenta – narod, jezik, država“ Jovana B. Markuša.

Sajam knjiga Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip pripale su Biblioteci grada Beograda za ediciju „Festovih 50“, kući Darkvud za stripove Korto Malteze i Modesti Blejz, Čigoja štampi za Biblioteku „Ortograf“ I Književnoj opštini Vršac za 50 godina postojanja.

Nagrada za dečiju knjigu godine je pripala ediciji „Znamenite srpskinje iz pera knjjiževnica za decu“ u izdanju Pčelice iz Čačka, pošto su autorke uspešno predstavile „simbiozu srpske kulture iz srpskog ženskog pera“.

Sajam knjiga Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delu „Kulturna politika Kraljevine Jugoslavije 1918-1941“ Ljubodraga Dimciha, u izdanju „FIlipa Višnića“.

Prema oceni žirija, Najlepša dečija knjiga je „Babaroga“ izdavača Kreativni centar, autorke Jelene Živanović i ilustratora Borisa Kuzmanovića.

Sajam knjiga Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nagradu za najlepšu knjigu „Bogdan Kršić“ dobio je serijal knjiga „Celokupna dela Branka Vučićevića“ u izdanju Filmskog centra Srbije, u grafičkoj opremi Boruta Vilda.

Sajam knjiga Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Žiri u sastavu Jovan Čekić, Mirjana Lukić i Slavimir Stojanović Futro ocenio je da se radi o „monumentalnom ostvarenju dokumentarnom i kreativnom domenu“, gde je Vild upotrebio životnu i profesionalnu zrelost.

Bonus video: Vladika Grigorije na Sajmu knjiga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar