Predrag Matvejević Foto:Jurica Galoic/PIXSELL

U Mostaru više nema kuće velikog književnika i borca za ljudska prava Predraga Matvejevića, jer su je sravnili bageri, preneli su regionalni mediji.

Srušena je kuća u kojoj je odrastao književnik, publicista, borac za ljudska prava Predrag Matvejević, čije je delo „Mediteranski brevijar“ prevedeno na 23 jezika, podsećaju regionalni mediji, a čitava akcija desila se u sklopu rušenja oštećenih objekata.
https://twitter.com/MdinoDino/status/1543525194371055616?cxt=HHwWgIDShZD_2esqAAAA
Kuća u kojoj je odrastao veliki pisac, humanista i borac za ljudska prava sredine prošlog veka, kako podseća Jutarnji list, bila je u vlasništvu porodice Čović iz Ljutog Doca kraj Širokog Brijega. A poslednji vlasnik Vencel Čović godinama je kuću nudio Gradu Mostaru na otkup, no gradski oci nisu imali sluha za taj predlog, pa je književnikov bivši dom prodat privatnom vlasniku koji ju je na kraju srušio.
A baš je Centar za mir i međuetničku saradnju Mostar dodelio Matvejeviću 2014, tri godine uoči smrti, nagradu „Mimar mira“.
No, kako konstatuje Jutarnji list Matvejević je u rodnom gradu potpuno zaboravljen, uz opasku da „doprinos ovakvom odnosu Mostara i Mostaraca prema Matvejeviću daje i aktualna gradska vlast koja bi po svemu sudeći bila sretnija da Matvejević i Mostar nemaju nikakve veze“.
– Ovo je sramota – reči su kojima je bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić prokomentarisao rušenje Matvejevićeve kuće u Mostaru na Tviteru, uz opasku da su „bageri metafora mostarske vlasti koja ruši one vrednosti za koje se zalagao ovaj divni čovjek i veliki umetnik“.
Predrag Matvejević knjiga „Mediteranski brevijar“. Foto: Zlatno runo i Milstone
Pre dve godine Predrag Matvejević je posthumno ovenčan francuskom književnom nagradom „Jean d’Ormesson“ za delo „Mediteranski brevijar“.
Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare