Gorica Popović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Atelje 212 proslavio je danas 66. rođendan izložbom studenata scenskog kostima i dizajna "Ovo je scenirano" koju je otvorila glumica Gorica Popović.

Nova postavka će trajati do 2. decembra, a realizovana je u okviru nedavno potpisanog sporazuma između teatra i Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Gorica Popović je  u svom svečanom govoru istakla da je pozorište večno i da mu niko ništa ne može, ni ratovi, ni prirodne katastrofe, niti raznorazni virusi i druge pošasti.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Takve okolnosti mogu samo da ga tek privremeno zaustave, pomalo skrajnu, ali se pozorište uvek vraća sa osmehom. Pozorište ne može bez mladih, novih ideja i nove energije, i na sreću u Ateljeu 212 smo osvežili naš glumački ansambl sa nekoliko divnih mladih ljudi koji nose repertoar – istakla je glumica i dodala da se i mladi studenti scenografije i kostimografije sa FPU spremaju da profesionalno zakorače u pozorište.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Glumica se podsetila rečenice iz predstave „Moja ti“ u kojoj igra, gde se kaže da „kada napunimo 60 godina, još uvek traje vaš život, ali je vaša priča ispričana“, rekavši da se ne slaže s tim stavom upravo iz razloga da je teatar večan, i da Atelje 212 sa ponosom slavi 66 godina i tek će živeti dalje sa novim izazovima.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pozorište Atelje 212 započelo je svoj život 12. novembra 1956. godine, premijernim koncertnim izvođenjem Geteovog „Fausta“ u režiji Mire Trailović, u kome su igrali Marija Crnobori, Mata Milošević, Viktor Starčić i Ljubiša Jovanović, u maloj sali stare zgrade „Borbe“ u kojoj je bilo svega 212 stolica u gledalištu.

– U životu pozorišta 66 godina je upravo pravo vreme. Atelje iza sebe ima tradiciju, burnu i slavnu prošlost, ali ima još uvek onu vitalnost i snagu i nije ostalo u toj prošlosti već ide dalje. Kada su jednom prilikom pitali Jovana Ćirilova šta bi bila definicija Ateljea 212, on je rekao: „Uvek novo“. Da biste uvek bili novi, morate uvek da budete jedan mali korak u budućnosti, a za taj maleni korak potrebno je da imate prošlost i sadašnjost. Mislim da sve to imamo – rekao je upravnik Novica Antić.

Vesna Popović, Novica Antić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Bonus video: Gorica Popović i Bane Zeremski u Ateljeu 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar