Foto:Santoro / Brouhaha Entertainment / Christophel Collection / Profimedia

Posle različitih biografskih i ljubavnih priča, epskih spektakala, horora i trans krimi storija konačno je u Kanu došao red na jedan erotski triler. U glavnom takmičarskom programu 77. Kanskog filmskog festivala večeras će biti premijerno prikazano novo ostvarenje brazilskog reditelja Karima Ajnuza "Motel Destino".

„Motel Destino“ sav je u neonskim nijansama. Taj hotel kraj puta, u kom svi borave zarad „konzumiranja“ seksa, podno je plavog neba severoistočne obale Brazila. Tim motelom upravlja odveć temperamentni Elijas i njegova „nemirna“ i mlada supruga Dajana.

Ali, neočekivani dolazak 21-godišnjeg Heralda, koji je u bekstvu posle nehotičnog ubistva, narušava ustaljeni red u tom motelu. I tropski noar počinje da se odmotava, a dok se lojalnost i požuda prepliću, ispostavlja se da sudbina ima svoj tajni zadatak… I bio bi to siže novog filma brazilskog sineaste i vizuelnog umetnika, erotskog trilera u kom igraju Jago Ksavije, Natali Roša i Fabio Asunsao.

Foto:festival-cannes.com/

Brazilski reditelj s adresom u Berlinu Karim Ajnuz, koji će se s ekipom filma večeras prošetati crvenim tepihom Kroazete, pre nešto više od dva meseca bio je gost Beograda. Tačnije 52. Festa, na kom je predstavio ostvarenje na engleskom jeziku „Kraljičina igra“ s Džudom Loom i Ališom Vikander. I tokom ponovnog boravka u našem gradu za Nova.rs je Ajnuz pričao o filmu, koji će večeras svet premijerno videti u Kanu. Na našu konstataciju da se, posle prvog filma na engleskom, vraća maternjem, portugalskom i odlazi u „Motel Destino“, Karim Ajnuz se nasmejao, rekavši da mu je „sudbina, očigledno, namenila da prelazi iz ritma u ritam“:

– Dok sam radio „Kraljičinu igru“ brazilska kinematografija je, zbog Žaira Bolsonara i njegovog fašističkog režima, ali i pandemije, bila potpuno zatvorena. Nisam zato mogao da se vratim u Brazil i snimam, a tako sam želeo posle „Kraljičine igre“ da radim film na maternjem jeziku. I snimio sam „Motel Destino“ krajem prošle godine, a sad je u montaži – objašnjavao je Ajnuz.

Foto;: Santoro / Brouhaha Entertainment / Christophel Collection / Profimedia

Mogućnost da snima na različitim jezicima nazvao je privilegijom, najavivši da će već sledečeg meseca početi da radi novi film, opet na engleskom…

– A „Motel Destino“ je film o solidarnosti. To je ljubavna priča o mladiću koji beži od nečega, i devojci zarobljenoj u nezgodnoj situaciji s mužem koji je maltetira. I između njih se rađa ljubav. Centralna tema filma jeste solidarnost, no to je i erotski triler, kakav sam uvek želeo da snimim, omaž film noaru, koji se u ono vreme, posle Drugog svetskog rata, fokusirao na „slomljene“, podeljene ličnosti. Zato je moj film o dvoje slomljenih ljudi koji su se spojili da bi bili snažniji. Otuda ime „Motel Sudbina“ (Motel Destino). Znate, ovo je film koji slavi seks. U Brazilu moteli nisu poput onih u Americi, već mesta požude, strasti, mesta na koje se ide da se vodi ljubav (smeh)!

Foto: Santoro / Brouhaha Entertainment / Christophel Collection / Profimedia

Osim što je u Glavnom takmičarskom programu i nadmeće se za Zlatnu palmu „Motel Destino“ u trci je i za Kvir palmu, koja se tradicionalno, još od 2010. dodeljuje u okviru Kanskog filmskog festivala za ostvarenja s LBGT tematikom. Do sada su je, podsetimo, osvajali Gzavije Dolan, Hirekazu Kore-eda, Tod Hejns, Lukas Dont…

Foto: Santoro / Brouhaha Entertainment / Christophel Collection / Profimedia

I odgovara ovih dana reditelj i scenarista i na silna pitanja brojnih medijskih poslenika na francuskoj rivijeri. I tako je ispričao da je film snimljen kraj plaže gde je odrastao, i koja na najbolji način ovaploćuje senzualnost koju je pokušao da donese na veliko platno. A na konstataciju novinara „Veniti fera“ da je „Motel Destino” najseksi film od svih u Kanu, Karim Ajnuz je skromno odgovorio da je to „dobro znati, jer su nam takvi filmovi potrebni!“

Bonus video: Kanski festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar