Foto: Voja Aralica, Aleksandar Gligorijević

Muzičko-scenskim izvođenjem kamerne opere "Svadba", svetski poznate i nagrađivane kompozitorke Ane Sokolović, juče je u foajeu Kolarčeve zadužbine otvorena nova koncertna serija pod nazivom "Artist Lounge".

Delo je maestralno izveo Kamerni hor Slovenskog gledališta iz Ljubljane pod dirigentskom upravom Jelene Susnick čime je prostor foajea između stubova dobio novi značaj i postao mesto u kojem će se izvoditi najznačajnija dela savremene muzike, neoklasike i avangarde.

Foto: Voja Aralica, Aleksandar Gligorijević

Stajeće ovacije publike koja je četiri puta vraćala umetnice na podijum najbolje opisuju energiju izvođenja i vrednost dela koje je premijerno izvedeno na Kolarcu.

Izuzetna akustika foajea, centralno pozicioniranje programa oko koje publika postaje akter performansa, stvaraju nezaboravan doživljaj, neki su od utisaka sa jučerašnjeg kulturnog događaja u Kolarcu.

„Uočili smo da Beogradu nedostaju ovakvi doživljaji i iskustva iz oblasti savremene muzike, zato smo odlučili da najbolje svetske produkcije dovodimo u Kolarac. ‘Artist Lounge’ nije samo mesto za izuzetan umetnički doživljaj već i za dijalog i edukaciju. Uz jučerašnji koncert organizovali smo predavanje muzejske savetnice Etnografskog muzeja u Beogradu, dr Vesne Marjanović, pod nazivom ‘Od proševine do devojačke večeri’, kao i izložbu istorijskih fotografija iz zbirke Etnografskog muzeja, na istu temu. ‘Artist Lounge’ nije prozor u svet, cilj nam je da to bude kontinuirana i aktuelna svetska scena koja ni po čemu ne zaostaje za drugim svetskim metropolama“, istakao je upravnik Kolarčeve zadužbine Aleksandar Peković i dodao:

Foto: Voja Aralica, Aleksandar Gligorijević

„Tim Kolarca poziva Anu Sokolović da nas poseti i da računa da će ova institucija biti uvek otvorena za nju i njen umetnički rad, te da bismo voleli da u budućnosti napravimo i zajedničku produkciju“.

Bonus video: Nastasja Kinski primila „Zlatni pečat“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar