Predstava Rat I mir na festivalu u Sankt Peterburgu Foto:Promo

Predstava "Rat i mir" Narodnog pozorišta iz Beograda gostovala je u čuvenom ruskom teatru "Aleksandrinski" u Sankt Peterburugu izazvavši veliko interesovanje publike, a najbolji dokaz su rasprodate karte obe večeri i duge ovacije i aplauz.

Izvođenju je prethodila pres konferencija gde su se velikom broju prisutnih medija obratili upravnik Narodnog pozorista Svetislav Goncić, umetnička direktora Molina Fotez i reditelj Boris Liješević, kao i umetnički direktor Aleksandrinskog Valerij Fokin i direktor Sergej Vitaljevič Jemeljanov.

Predstava Rat I mir na festivalu u Sankt Peterburgu Foto:Promo

Svetislav Goncić se zahvalio na mogućnosti da na istorijskoj sceni izvedu ovu predstavu.

– Ovo što igramo biće zapisano za buduće generacije – kazao je Goncić.

Molina Fotez je istakla da je ovaj komad pravio tim „pravih pozorišnih posvećenika – Boris Liješević i Fedor Šili kao dramaturg“:

Predstava Rat I mir na festivalu u Sankt Peterburgu Foto:Promo

– Ovo gostovanje je kruna svih gostovanja ove prestave koje smo imali, i dar za umetnički tim i ceo ansanbl za punu posvećenost.

Reditelj Boris Liješević je priznao da nema dovoljno reči da iskaže svoje emocije i sreću što su pozvani u ovaj veličanstveni i jedan od najznačajnijih izvorišta modernog teatra.

– „Rat i mir“ smo radili prošle godine, a dogovarali smo se zadnjih četiri i pet. Zanimljivo je zapravo da je roman dobio nova značenja kroz godine stvaranja ove drame. Nijedno književno delo ne govori toliko iskreno i duboko o ljubavi koja nije samo sentimentalna kao što se ljubav danas često predstavlja i doživljava. Dostojevski je rekao: „Samo ljubav može spasiti svet“ – zaključio je Liješević.

Bonus video: Jelena Koraksić o predstavi koju glumci mogu igrati i sa 50 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar