Foto:Srđan Veljović

Multimedijalni umetnički događaj u vidu otvaranja izložbe "In Trans We Trust" i promocije istoimene monografije sinoć je održan u prostoru Nove galerije vizuelnih umetnosti (NGVU) u Beogradu.

Ovim projektom je prezentovana monografija fotografa – dokumentariste Srđana Veljovića o poznatom konceptualnom umetniku performansa Nenadu Rackoviću, a kustosi izložbe su Miroslav Karić i Jelena Janković.

Foto:Srđan Veljović

Monografija “In Trance We Trust” je nastala kao rezultat saradnje Rackovića i Veljovića u periodu od 12 godina (2003-2014), a istoimena izložba u NGVU prenosi selektovane trenutke tog dugotrajnog procesa i specifičnog dijaloga protagonista.

Putem objektiva Veljovića zabeležene su telesne, performativne prakse Rackovića i nakon dugog niza godina dokumentovane u jednom umetničkom izdanju. Fotografije prikazuju umetnički izraz Rackovića podeljen u četiri celine: performativne aktove – katalog telesnih izražajnih gestova, skejterski identitet, klaberski identitet i na kraju „higijenu“, odnosno pročišćavanje.

Foto:Srđan Veljović

Time se tretira metod umetničkog delovanja Nenada Rackovića kao intervencije nad javnim prostorom. Transponovanje fenomenologije Rackovića u objedinjen komplet fotografskih slika predstavlja pokušaj razumevanja onoga šta je izvan manifestacije umetnika – performera i uzroka tome.

Trajanje izložbe je planirano da bude do 12. januara 2023. Izložbu “In Trans We Trust” su podržali – Arte galerija, Centar za konzervaciju i restauraciju i “AVoLogic”

Bonus video: Luna park: Pouke i naravoučenija neobičnog Džonija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare