Izložba "Beta Vukanović. Klasik moderne" Foto:Muzej grada Beograda

Izložba „Beta Vukanović. Кlasik moderne“, autorke Isidore Savić, otvorena je sinoć u Sali pod svodovima u Кonaku kneginje Ljubice u Beogradu.

Postavka obuhvata slikarkine radove i predmete iz njenog ateljea koji se čuvaju u kolekciji Muzeja grada Beograda, u Legatu Bete Vukanović. Oni svedoče o stvaralaštvu ove multimedijalne umetnice kroz vreme, od ranih minhenskih portreta s kraja XIX do poznih akvarela iz sedme decenije XX veka, ukazujući na tematski pluralizam slikarkinog opusa i njenu pripadnost intimnom, ušuškanom svetu klasične moderne.

Beta Vukanovic U kafani oko 1900 pastel Foto: Muzej grada Beograda

Beta Vukanović (rođ. Babette Bachmayer, 1872–1972), slikarka, likovna pedagoškinja, karikaturistkinja, osnivač i rukovodilac brojnih udruženja umetnika, nosilac najprestižnijih umetničkih nagrada u Jugoslaviji, delovala je na srpskoj/jugoslovenskoj umetničkoj sceni više od pet decenija.

Tokom dugog trajanja profesionalne karijere, ostvarila je obiman slikarski opus koji počiva na tematskoj raznovrsnosti i likovnom izrazu koji se kretao između tradicionalnog i modernog.

Кao pripadnica generacije prvih srpskih modernista, Beta Vukanović je formirala svoj likovni postupak na poukama minhenskog akademizma, zasnovanog na tamnom, ateljerskom slikarstvu. Odlaskom u Pariz (1898–1899), mladu slikarku su „zanele boje, beskonačne mogućnosti njihovog slaganja”, te je, pod nabojem „vazdušaste lepote”, rasvetlila paletu, prihvatajući osnove impresionističkog postupka.

Beta Vukanović Foto:Promo

Za vreme boravka u Beogradu, gde se nastanila 1898. godine, Beta Vukanović je postala jedan od pionira srpskog plenerizma, negujući čvrstu, kompaktnu formu i svetliji kolorit. U tom periodu umetnica je proširila svoj tematski repertoar. Pored portreta, uvela je orijentalne i folklorne teme, slike intimističke atmosfere, pejzaže, mrtvu prirodu, prostore modernosti i karikature.

Svoj slikarski rukopis nije nikada radikalno menjala, ostajući dosledna jednom od mogućih srpskih/jugoslovenskih modernizama koji je podrazumevao akademizovanu formu i kontrolisan likovni postupak koji nije težio apstraktnom izrazu. Кlasična modernost kao odlika samosvojne umetničke ličnosti Bete Vukanović potvrđena je i slikarkinim rečima: „Sve radim kako osetim. Ne idem za modom (…).”

Izložba će biti otvorena do 29. januara. Ulaz je besplatan.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar