Dunavski dijalozi 2020, Foto: Promo/danubartfest

U Muzeju savremen umetnosti u Novom Sadu sinoć je otvoreno osmo izdanje Festivala savremene umetnosti "Dunavski dijalozi", koji će trajati do 28. septembra.

Kao i u prethodnim izdanjima taj festival je zamišljen kao pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona – Slovačke, Nemačke, Austrije, Madjarske, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Moldavije i Ukrajine.

Ove godine u programu dominira centralna izložba naslovljena sa „Quo vadis homo?“, koju su zajednički koncipirali Ami Barak, nezavisni kustos iz Pariza i Sava Stepanov, likovni kritičar i umetnički direktor Festivala savremene umetnosti.

Kako su naveli organizatori, tema ovogodišnjeg festivala je „nametnuta okolnostima globalnog haosa u kome je danas teško iznaći pravu okosnicu smisla što je uvelo čoveka u okrilje depresije koja je postala dominantna dijagnoza stanja modernog sveta“.

Festival prate tri samostalne izložbe savremenih srpskih umetnika sa zadatkom da odgovore na istu temu „Quo vadis homo?“.

U Galeriji Bel art je postavljena izložba radova vajara Miće Stajčića iz Beograda koji sa puno kritičke ironije „inventariše“ bolna mesta naše kulture i savremenog življenja.

U Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada su prezentovane skulpture Veroljuba Naumovića, mladog skulptora iz Novog Sada koji začudjujuće preciznim (hiper)realizmom filozofira nemogućnosti savremenog čoveka da prevaziđe sudubinski obuhvat opšte ugroženosti i alijenacije.

U Galeriji SULUV-a su predstavljeni radovi Vuka Ćuka, multimedijalnog umetnika iz Beograda, koji svojim mobilnim slikama i skulpturama, autentičnim i jasno personalizovanim načinom manifestuje duh našeg življenja u doba invazivnog tehnicizma i sveopšte robotizacije i tehnologizacije.

Na Dunavskim dijalozima 2020, predviđen je susret umetnika Temišvar-Novi Sad.

Festival su podržali Grad Novi Sad, Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Fondacija Novi Sad 2021 i Austrijski kulturni forum.

Partneri u projektu su Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Kulturni centar Novog Sada, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Francuski institut u Novom Sadu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar