Otvoren festival „Lajf“, Goranu Markoviću uručena nagrada „Žika Pavlović“

Kultura 16. sep. 202120:35 > 22:20
Podeli:
Goran Marković, Leskovac, filmski festival, Leskovački internacionalni festival filmske režije
Goran Marković Foto: Fadil Šarkić

Reditelj Srđan Dragojević otvorio je 14. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije Lajf (LIFFE). Nakon obraćanja Dragojevića u Narodnom pozorištu Leskovac prikazan je njegov novi film "Nebesa". Svečanu ceremoniju otvaranja Lajfa obeležilo je i uručenje nagrade "Živojin Žika Pavlović" reditelju Goranu Markoviću, koju je uručio Nenad, Živojinov sin.

Reditelj Nenad Pavlović rekao je da ima izuzetnu čast da uruči Nagradu za životno delo koja nosi ime njegovog oca Živojina Žike Pavlovića, baš Goranu Markoviću.

Dragojević je kratko rekao da je dirnut impresivnim otvaranjem festivala, dok je Nenad Pavlović rekao da mu je izuzetna čast da nagradu uruči baš Goranu Markoviću.

„Meni su rekli da večeras treba samo da kažem da je festival otvoren. Imate sreće što mi reditelji pričamo u slikama, tako da neću dugo da vas davim. Velika mi je čast da dođem ovde i radujem se što ćete pogledati film „Nebesa“ pretpremijerno, a od novembra će se davati u bioskopima. Ponosan sam što sam deo ove fantastične ekipe i talentovanih ljudi. Sada proglašavam festival otvorenim“, rkeao je Dragojević.

Marković je, s druge strane, rekao da je nagradom počastvovan.

„Žika Pavlović je bio moj veliki uzor, ne samo u umetničkom nego i u moralnom pogledu. Bio je jedan stameni, nerazrušivi čovek, koji je pretrpeo strašna iskušenja, progone, koga ništa nije moglo da uzdrma. Prosto, jednim tako zamišljenim osmehom u tim iskušenjima, ja sam bio svedok toga. Bio sam student kada sam u Domu omladine gledao kada su ga dva mediokriteta reditelja rastrzali i predstavljali kao najveću opasnost za socijalizam, a on ih je posmatrao tako da su se oni jednostavno iscureli pred njegovim pogledom. On je bio veliki čovek, i zato Nenade možeš da budeš ponosan i srećan što ti je on bio otac, a meni je zadovoljstvo što primam ovu nagradu“, rekao je Marković.

Do 21. septembra u Leskovcu će publici biti predstavljeni najznačajniji igrani filmovi nastali između dva izdanja Lajfa, uz raznovrstan prateći program.

Osim „Nebesa“, takmičarski program biće nastavljen večeras projekcijom srpskog filma „Lihvar“ Nemanje Ćeranića u Bioskopu LKC. Do kraja festivala biće prikazano 12 igranih filmova u takmičarskom programu, u izboru reditelja Bojana Vuletića.

„Velika je čast i odgovornost biti selektor filmskog festivala isključivo posvećenog filmskoj režiji. Koncept Lajfa predstavlja retku priliku da vidite sve najznačajnije filmove regiona u takmičarskom i pratećim programima. Razrnovrsnost tema i estetika svedoči o snažnom autorskom pečatu filmova koji svojom hrabrošću, duhovitošću, ali i suptilnošću govore o najakutelnijim društvenim temama, ali i malim ljudskim pričama koje se tiču svakog od nas pojedinačno“, reči su ovogodišnjeg selektora, reditelja Bojana Vuletića, koji je na ovom mestu nasledio dosadašnjeg dugogodišnjeg selektora Milana D. Špičeka koji je preminuo.

Na 14. Lajfu će u subotu biti srpska premijera hrvatskog filma „Murina“ Antonete Almat Kusijanović, koja je nagrađena u Kanu za najbolji debitanski film, a dva dana kasnije projekcija pulskog pobednika filma „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste. Za nedelju je zakazana projekcija srpskog kandidata za Oskara – „Oaze“ Ivana Ikića, kao i hrvatske „Tereze 37” Danila Šerbedžije.

Bonus video: Bono Voks na Sarajevo Film Festivalu

Komentari

Vaš komentar