Otkrivena 2.000 godina stara mermerna glava cara Avgusta

Kultura 09. maj. 202121:44
Podeli:
Oktavijan Avgust
Foto: Album - E. Viader - Prisma / Album / Profimedia

U Izerniji, italijanskom gradu u južnoj pokrajini Molize, otkrivena je 2.000 godina stara mermerna glava Oktavijana Avgusta, prvog rimskog cara.

Arheolog Frančesco Đankola došao je do izuzetnog otkrića tokom restauratorskih radova na popravci srednjovekovnog zida koji se srušio zbog jakih kiša 2013. godine.

Đankola je nadzirao radove u ime opštine Izernija, ali je za CNN rekao da nije očekivao tako veliko otkriće.

„Dok smo kopali iza zida, video sam da je zemlja promenila boju. Nastavili smo da kopamo preciznim lopaticama i pojavio se blok mermera. Odmah sam video da je to glava za koju sam prepoznao da pripada statui Avgusta zbog kose i oblika“, rekao je.

POGLEDAJTE JOŠ:

Đankola je rekao da je odmah pozvao vlasti, gradonačelnika i ministarstvo kulturne baštine.

Glava visoka 35 centimetara bi mogla da datira između 20. godine pre Hrista i 10. godine nove ere, prema rečima Marije Dilete Kolombo, arheologa u regionalnom odeljenju ministarstva za kulturnu baštinu.

„To je važna statua, ali ne znamo zašto je bila ovde. Mogla je biti postavljena u hram posvećen kultu carske porodice ili na forumu. Ali to su samo hipoteze, jer ne znamo gde se forum nalazio“, rekla je ona za CNN.

Glava je verovatno odvojena od statue koja je bila veća od dva metra, rekla je Kolombo. Napravljena je od mermera iz Luniđijana, istog koji je koristio italijanski renesansni umetnik Mikelanđelo, a prikazuje mladog Avgusta Oktavijana, koji je postao prvi rimski car 27. godine pre Hrista.

Izernija je bila dom italskog naroda po imenu Samniti. Kasnije je postala rimska kolonija. Grad je delimično uništen tokom Drugog svetskog rata, ali je obnovljen.

Iskopavanjem su, takođe, otkriveni prazni srednjovekovni grobovi i artefakti od terakote.

Car Avgust je sagradio carstvo koje će se na kraju protezati od Velike Britanije do Egipta i hvalio se na samrtničkoj postelji kako je „pronašao Rim sazidan od cigle i ostavio ga u mermeru“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar