Foto: Promo

Jubilarni 50. Filmski festival u Sopotu, otvara se večeras i trajaće do 10. jula, a slogan ovogodišnjeg festivala glasi „Prvih pedeset“. Na otvaranju će biti otkriven spomenik glumačkom velikanu Velimiru Bati Živojinoviću, najavili su organizatori.

Koncept festivala je da se publici predstave srpski filmovi i manjinske koprodukcije nastali u poslednjih godinu dana. U toku sedam dana Filmskog festivala u Sopotu biće prikazano 27 filmova u takmičarskom programu, tri filma van konkurencije, kao i četiri filma za najmlađe posetioce. Na programu će se naći filmovi koji su imali veliku gledanost u bioskopima (Toma, Južni vetar 2: Ubrzanje, Leto kada sam naučila da letim…), zatim ostvarenja koja su imala bogat festivalski život i značajna priznanja (Strahinja Banović, Kelti), kao i filmovi koji su imali premijeru na 50. izdanju beogradskog FEST-a ove godine (Komunistički raj, Posle zime, Heroji radničke klase, Heroji, Gejm…).

Na svečanom otvaranju festivala  će se ispred Centra za kulturu u Sopotu tradicionalno, uz vatromet, održati defile filmskih ekipa i gostiju festivala, dodela počasnih nagrada kao i koncertni program. Nakon toga će povodom jubileja biti otkriven spomenik posvećen velikanu filma Bati Živojinoviću – čije ime već godinama nosi festivalska nagrada za najbolju mušku ulogu.

Počasna nagrada “Statueta slobode” će ove godine biti uručena za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti – glumici Tanji Bošković, reditelju Zdravku Šotri, dramskom piscu Dušanu Kovačeviću i scenografu Milenku Jeremiću.

Nagrade Gran pri za najbolji film, najbolju režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu i nagrada publike biće uručene na svečanom zatvaranju festivala 10 jula. O nagradama će odlučivati žiri koji čine Snežana Bogdanović, Andrej Šepetkovski i Radenko Ranković.

Bonus video – Živojinović Moj otac Bata će dobiti muzej ljudi će videti šta je dosegao u karijeri

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar