Foto: Vukan Šukić

Izložba skulptura i zidnih instalacija “Savršene nesavršenosti” Nataše Kamaljević biće otvorena u ponedeljak, 22. maja u 19 časova, u Galeriji “Nikola Radošević”.

Ovom postavkom, umetnica proširuje svoj istraživački potencijal sa keramoskulpturama izrađenim njenim omiljenim materijalom – glinom, kojima su, na ovoj izložbi, savršeni pandan i balans zidne instalacije. Svi eksponati odišu nekom moćnom energijom pulsiranja života. Takav efekat koji radovi izazivaju delom počiva i na bojama koje je umetnica koristila za izradu skulptura i slika, ističe Maja Škaljac Stanošević, istoričarka umetnosti, koja će i otvoriti izložbu.

Izložba „Savršene nesavršenosti“ Nataše Kamaljević Foto: Vukan Šukić

“Dosadašnjoj kombinaciji crne i bele boje, ovoga puta Nataša je dodala i crvenu. Crna – mistična, duboka, elegantna i sofisticirana. Bela koja simboliše nadu, čistotu, svetlost i dobrotu. A crvena strast, vatru, krv, toplinu. Svedene i decentne skulpture predstavljaju stilizovane ljudske oblike i njihove odnose. Iako su predstavljene bez delova tela koji čine neko lice jedinstvenim, umetnica je uspešno i vrlo vešto dočarala njihova stanja i međusobne relacije”, zapisala je Škaljac Stanošević i dodala:

“Posebnu pažnju Nataša je posvetila izradi asamblaža i prostornih instalacija u vidu slika različitih formata. Oni su u savršenom sadejstvu sa predstavljenim 3D objektima. Ekspresivnost i sinergija ove dve grupe eksponata temelji se i na korisćenju iste skale boja. Spajajući nespojivo i kombinujući različite tekstilne materijale, a ostajući verna svojoj poetici i autorskom rukopisu, Nataša nam putem slika prenosi jednu drugu priču. Inspiraciju za te kompozicije sa teksturom i amorfnim oblicima koji izlaze u prostor iz okvira slike, autorka je nalazila u prirodi i apstraktnom svetu. Radovi su nastajali spontamo i stihijski, bez prethodnog promišljanja i skiciranja. Osluškujući prirodu i posmatrajući svet oko sebe, utiske nataložene u sebi, prenela je na platna.”

Izložba „Savršene nesavršenosti“ Nataše Kamaljević Foto: Vukan Šukić

Nataša Kamaljević, rođena je 1978. u Gornjem Milanovcu. Diplomira je marketing u turizmu na Berkley biznis koledžu u Španiji, a potom se vraća se u Srbiju i zasniva porodicu. Potreba za umetničkim izražavanjem je oduvek prisutna i 2017. godine upisuje Akademiju strukovnih studija u Aranđelovcu, odsek dizajn za unikatnu i industrijsku keramiku, otkrivajući novi svet i mogućnosti izražavanja. Nakon diplomiranja osniva svoj KnartCeramic studio, u kojem aktivno stvara i dizajnira unikatnu keramiku. Živi i radi na relaciji Beograd –Aranđelovac. Njene skuplture nalaze se u privatnim kolekcijama u Srbiji i širom sveta.

Izložba „Savršene nesavršenosti“ Nataše Kamaljević Foto: Vukan Šukić

Izložba će trajati od 22. do 28. maja 2023. godine u Galeriji „Nikola Radošević“.

Bonus video: Izložba Vuka Vidora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar