Foto: Promo/Profimedia

U Dolbi teatru u Los Anđelesu, večeras u dva sata nakon ponoći saznaćemo ko će kući poneti zlatnu statuu - Oskara. Dok s nestrpljenjem iščekujemo svečanu ceremoniju podsetićemo se koja su to ostvarenja tokom proteklih 10 godina dobila glavnu nagradu - Oskara za najbolji film.

Lista laureta Oskara:

2021. – „Zemlja nomada“

Film „Zemlja Nomada“ rediteljke Kloi Žao osvojio je tri Oskara (najbolji, film, najbolja režija i glavna ženska uloga za Frensis Mekdormand). „Niko ne bi trebalo da živi u stalnom strahu od kucanja“, ističe Džesika Brader, autorka knjige „Zemlja nomada“ po kojoj je snimljen film. Američka novinarka provela je tri godine vozeći se i živeći u kombiju dok je istraživala i pisala knjigu o ljudima kojima su „kuće na točkovima“ jedini dom. Njena knjiga poslužila je kao predložak rediteljki Kloi Žao.

2020. – „Parazit“

Južnokorejski film „Parazit“ dobitnik je Oskara za najbolji film, postavši tako prvi film koji nije na engleskom jeziku, a koji je dobio ovu najvažniju filmsku nagradu. Ukupno je osvojio četiri Oskara. Proglašen je i najboljim stranim filmom, a nagrađen je i za najbolji scenario, dok je njegov režiser Bong Džun Ho (Bong Joon-ho) nagrađen za najboljeg reditelja. Radnja filma „Parazit“ smeštena je u Južnoj Koreji, ali mogla bi da se odigrava u Londonu, ili u bilo kom drugom kapitalističkom gradu. Priča o tri porodice, jednoj bogatoj i dve siromašne. Ovaj film nam otkriva ono što znamo, da u svetu postoje klasni sukobi zapakovani u luksuzne fine papire kapitalizma.

2019. – „Zelena knjiga“

Zasnovan na istinitoj priči, film prati neobrazovanog ali dovitljivog izbacivača italo-američkog porekla koji postaje vozač afro-američkog klasičnog pijaniste na turneji po koncertnim dvoranama širom američkog Juga, 1960-ih godina. Na tom putu, dvojica potpuno različitih ljudi suočavaju se sa nepravednošću američkog sistema i stiču poštovanje prema talentima onog drugog, kao i snagu da se zajedno odupru nevoljama. Rađa se prijateljstvo i razumevanje koje će promeniti njihove živote. Režija: Peter Farrelly. Uloge: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini. Osvojio je 3 Oskara.

2018. – „Oblik vode“

„Oblik vode“ Giljerma del Tora osvojio je Oskara za film, režiju, scenografiju i muziku. Oblik vode je bajkovita priča smeštena u vreme Hladnog rata u SAD, oko 1962. godine. U tajnoj, visoko obezbeđenoj vladinoj laboratoriji, radi Elajza, koja vodi samotan i sputan život. Njen život se menja iz korena kada sa svojom koleginicom Zeldom otkrije tajni eksperiment unutar laboratorije.

2017. – „Mesečina“

„Mesečina“ Barija Dženkinsa osvojio je Oskara za najbolji film, adaptirani scenario i sporednu mušku ulogu (Maheršala Ali). Film je priča o bezvremenskoj ljudskoj povezanosti i samootkrivanju, a predstavlja život mladog crnca od detinjstva do sazrevanja i njegove borbe kako bi pronašao svoje mesto u svetu dok istovremeno odrasta u opasnom kvartu u Majamiju.

2016. – „Pod lupom“

Film je bazaran na istinitom događaju iz 2002. godine, kada tim upornih novinara Boston Globe-a počne da istražuje navode o zlostavljanju dece u katoličkoj crkvi. Njihova dugogodišnja istraga otkriva više decenijska zataškivanja na najvišim nivoima verskog, pravnog i državnog sistema. Oni započinju talas revolucija širom sveta. Dobitnik Oskara za najbolji film i scenario.

2015. – „Čovek ptica“

Film Alehandra Gonzalesa Injaritua „Čovek ptica“ osvojio je Oskara u kategorijama – režija, originalni scenario, najbolji film. Priča prati glumca (Majkl Kiton) na zalasku karijere koji je čuven po ulozi superheroja, a koji pokušava da se vrati na scenu glumeći u brodvejskoj predstavi. Kako se premijera bliži, mora da obuzda svoj ego, spase karijeru i zbliži se s porodicom.

2014. – „12 godina ropstva“

Film Stiva Makvina osvojio je Oskara za najbolji film. Ovom portretu ropstva u Americi pre građanskog rata, koji je producirao glumac Bred Pit, pripala je nagrada i za adaptirani scenario (Džon Ridli), a Lupita Njongo nagrađena je za epizodu. Reč je o potresnoj drami realizovanoj prema motivima memoara Solomona Nortupa iz 1853, slobodnog crnca koji je posle otmice proveo 12 godina radeći kao rob na plantažama pamuka u Luizijani.

2013. – „Argo“

Triler o krizi sa taocima u Iranu „Argo“ Bena Afleka osvojio je Oskara za najbolji film. Film je priča o odvažanom poduhvatu spašavanja šest Amerikanaca u Teheranu nakon napada na Američku amabasadu novembra 1979-te.

2012. – „Glumac“

Francuski crno beli nemi film „The Artist“ osvojio je Oskara za najbolji film, Mišel Aznavikius za najboljeg režisera, a Oskar za najbolju mušku ulogu otišao je u ruke glavnog glumca tog filma Žanu Dužardjanu. Osvojio je nagrade i za najbolji kostim i muziku. Ostvarenje prikazuje propast blistave karijere zvezde nemog filma usled pojave zvuka u kinematografiji.

Bonus video: Robertu Benjiniju uručena nagrada za životno delo na festivalu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar